Asfaltira se poslednja deonica obilaznice autoputa od Subotice do Kelebije

Obilaznica autoputa od Subotice do Kelebije, odnosno "ipsilon krak", koji će izmestiti teretnjake iz centra Subotice, trebalo bi da bude završena do kraja ove godine.
Asfaltira se poslednja deonica obilaznice autoputa od Subotice do Kelebije
Foto: 021.rs
Od druge polovine decembra, naime, kamioni ne bi trebalo da prolaze centrom grada jer će granični prelaz Kelebija, Industrijska zona i autoput biti direktno povezani, piše "Dnevnik".  
 
Državni sekretar Ministarstva građevine Imre Kern je ranije rekao u emisiji subotičke Televizije Panon da je u toku asfaltiranje poslednje deonice obilaznice, u dužini od 12 kilometara. Ta deonica između autoputa i somborskog puta će oživeti Veliku industrijsku zonu. Kern je rekao da je za završetak izgradnje obilaznice ove godine iz budžeta Republike izdvojena 1,4 milijarda dinara. Od toga s milijardu se finansiraju radovi koji su u toku, dok će od preostalih para biti izgrađen kružni tok kod graničnog prelaza Kelebija.
 
Na pitanje da li će ta 1,4 milijarda dinara biti dovoljna da obilaznica bude završena do kraja godine, Kern je napomenuo da su imali nekih problema s nasipima koje je gradio prethodni izvođač, što je malo uvećalo troškove.
 
"Prethodni izvođač nije uradio nasipe najkvalitetnije pa su morali da ih poruše i da izgrade nove. To je malo povećalo izdatke, ali neće negativno uticati na to da radovi budu završeni na vreme jer u drugim pozicijama budžeta ima dovoljno novca da se ti dodatni troškovi nadoknade", rekao je državni sekretar.
 
Kern je rekao da će teretnjaci biti potpuno izmešteni iz Subotice, mada to u početku neće biti jednostavno - vozači će najpre morati da se naviknu na to da, kad voze od graničnog prelaza Kelebija, ne idu kroz Suboticu, nego na obilaznicu pa na autoput.
 
"Za privatna vozila će obilaznica takođe biti od velike koristi jer će s autoputa moći u roku od samo 15 minuta da stignu do graničnog prelaza – sada kroz Suboticu to iziskuje pola sata, pod uslovom da u gradu nema zastoja u saobraćaju", kazao je Kern.     
 
Obilaznica, dugačka 22,6 kilometra, gradi se gotovo 30 godina. Radovi su se u prošlosti svečano otvarali uoči svakih izbora, a zatim bi stali. Poslednji put su otvoreni maja 2010. godine, ali su opet stali, da bi dugogodišnji zastoj u izgradnji obilaznice konačno bio prekinut 2016. I tako prva deonica obilaznice, od petlje "Subotica-Jug" do kružne raskrsnice s Bikovačkim putem, puštena je u saobraćaj već naredne 2017. godine u martu. Otvaranjem te deonice, Subotica je dobila treći izlaz na autoput Horgoš - Novi Sad, koji je veoma značajan za južni deo grada i Južnu industrijsku zonu. 
  • Cane Kurbla

    20.06.2019 11:11
    Kakav auto-put?
    O cemu vi pricate, kakav auto-put?! To je najobicnije iskljucenje sa auto-puta kod Bikova i najobicniji dvosmerni put do granicnog prelaza Kelebija, sa 3 kruzna toka i iskreno vrlo problematicno resenim ukljucem na granicni prelaz, kao i sa katastrofalno lose odradjenim spojem sa putem za Bikovo, misleci na nadozvanjak i nestandardno uski put do Bikovo, gde se inace vec desila jedna katastrofalna nesreca kada je jedan visoko pozicionirani politicar pregazio biciklistu, koga je usmrtio i naravno prosao bez kazne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina