Koliko vrede fruškogorske šume

Povodom informacija o postojanju masovne, nelegalne seče šuma Fruške gore, danas je održana javna debata na ovu temu.

Predstavnici države i nacionalnog parka smatraju da u planovima gazdovanja šumama nema ničeg lošeg, te da se eksploatacija vrši umerenim intenzitetom, kao i da nijedan od preko 30 inspekcijskih nadzora nije utvrdio ni jednu nepravilnost.

S druge strane, predstavnici nevladinog sektora smatraju da građani kao vlasnici NP "Fruška gora" imaju pravo da ga koriste i čuvaju, te da je javnost s pravom zabrinuta, jer je sve podređeno seči šume, umesto njenom očuvanju.

- Šume su složeni ekosistemi čija nekontrolisana eksploatacija može dovesti do degradacije lokalnog ekosistema i pokrenuti razorni lanac događaja - nestanka mnogih životinjskih vrsta, ali i do ugrožavanja ljudskog zdravlja usled promena mikroklime. Naučni krugovi u UN, EU i SAD, izračunali su da seča šuma pogubnije deluje na klimu emisijom CO2, nego svi automobili na svetu. Mi dugoročnu dobit svih nas - vazduh, vodu i sam život, ugrožavamo zbog kratkoročne koristi, odnosno zarade od seče šume - rekao je predsednik Zelene stranke Goran Čabradi.

On kaže da se sve izokrenulo jer šumarima seča stabala donosi profit, a pošumljavanje predstavlja trošak.

- Život, kao najveći kapital zavisi od šuma. Ukoliko ne promenimo sadašnji sistem, ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine ne preuzme veću odgovornost prema nacionalnim parkovima, i dalje ćemo imati sve veću negativnu reakciju javnosti, nekada opravdanu, nekada ne, a sa druge strane nećemo imati nacionalne  parkove kakve želimo - naveo je Čabradi.

  • Cornholio

    21.06.2019 21:03
    //
    Ovo je himna NPFruška Gora
    Malo Slađa malo Zorka
    Malo trupci i MOTORKA,
    Popije se više koja eto ĐE JE
    snaga mojaaaaaaaaaaaaaaaaa....
  • teror u

    21.06.2019 20:53
    smrdistanu
    "Predstavnici države i nacionalnog parka smatraju da u planovima gazdovanja šumama nema ničeg lošeg, ..."

    kakav mozak treba imati i poverovati u ovu nebulozu
  • Krompjuter

    21.06.2019 19:53
    Erozija mozga
    Sume će jednog dana opet narasti, ali do tada, mi i još dosta generacija ce živeti u ovoj pustosi. Baz zelenila nema kvalitetnog vazduha, više je prašine. Ono što vidite na autu dan nakon što ste ga oprali, to jeste posledica ove priče. Druga stvar je erozija tla, a i to je moguće i dešava sa i ovde u ravnici.
    I ono najgore, metar drva je 30-50e, znaci ovi kad iseku hektare opet se nisu ništa oparili, zato seku dalje dalje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.