Kazna za "Eko Hemik": Ostaju bez dozvole

Analizom opasnog otpada koji je novosadska firma "Eko Hemik", kršeći propise, uskladištila u dvorište bivšeg "Hamika" u Kikindi, najverovatnije će biti oduzeta dozvola za rad koju joj je u julu 2017. godine izdao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.
Kazna za "Eko Hemik": Ostaju bez dozvole
Foto: Pixabay

Kako je za "Novosti" izjavio Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, takva mera uslediće zbog ugrožavanja životne sredine.

- S obzirom na to da je novosadska firma, kao operater, postupala sa otpadom na način koji je mogao da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi, zakonom je predviđeno oduzimanje dozvole. Ova firma je prekršila propise, jer je imala dozvolu za odlaganje opasnog otpada samo u jednom objektu koji je zakupila na toj lokaciji, i to do 10 tona dnevno ili najviše 500 tona godišnje. Međutim, krajem maja inspekcija je tamo zatekla oko 300 tona opasnog otpada u zatvorenom i otvorenom prostoru. To znači da su mimo dozvole i zakona opasne materije odložene na otvorenom prostoru - objašnjava Erceg.

Analizama koje je uradio Institut "Mol" iz Stare Pazove utvrđeno je da je u bivšem "Hemiku" uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, zatim pesticidi, filteri od ulja iz automobilske industrije, organski opasani otpad u čvrstom i tečnom stanju, kojem ne može da se utvrdi poreklo, neorganski otpad...

- Obaveza operatera jeste da, po nalogu inspekcije, sa ove lokacije ukloni opasni otpad, a nalaganje mera sledi - kaže Erceg.

Novosadsaka firma je, podsetimo, od jula 2017. imala dozvolu za skladištenje opasnog otpada samo u jednom objektu koji je zakupila u dvorištu nekadašnjeg "Hemika" na Bašaidskom drumu. Međutim, "Eko hemik" je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da smesti u objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, čime je prekršio propise.

- Ta firma ima dozvolu samo za skladištenje, ali ne i za tretman opasnog otpada. Dobra stvar je što je deo opasnih materija predavao ovlašćenim operaterima na preradu. Inače, firma koja skladišti otpad po zakonu mora da ga preda na preradu najduže za godinu dana - napominje Erceg.

Protiv V. B. (25), kao odgovorne osobe u "Eko hemiku", podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Nakon saslušanja, ovoj osobi je bio određen pritvor, ali je 7. juna kikindski sud ukinuo pritvor te se osumnjičeni brani sa slobode. Tužilaštvo u Kikindi vodi dalju istragu.

  • cemico

    24.06.2019 16:55
    @izzy
    ne samo odgovorno nego i stručno lice od 25 leta
  • //

    22.06.2019 10:39
    u zatvor
    neki idu u zatvor od 3do 10 god, pa da se da primer ostalima sto to rade, ovako oduzeta im je dozvola, dobice novcanu kaznu, a posledice za prirodu su katastrofalne i dugotrajne.
  • izzy

    22.06.2019 10:33
    Vrh ledenog brega
    Vrh ledenog brega je počeo da se topi. Presedan.
    Samo mislim da nikada nećemo saznati da li će odgovorno lice biti osuđeno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.