Više od 160 javnih ličnosti protiv zloupotrebe imena Danila Kiša

Više od 160 javnih ličnosti podržalo je zahtev teatrologa Mirjane Miočinović, supruge pokojonog pisca Danila Kiša, da vlasti u Subotici povuku odluku kojom se Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

Kako se navodi u peticiji, potpisnici smatraju da je "neprimereno i neprihvatljivo" donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, "koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela".

"Naprotiv, sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima", navodi se u otvorenom pismu skupštini grada Subotice.

Peticiju su postpisale ukupno 163 javne ličnosti iz sveta kulture, obrazovanja i nauke, koji smatraju da je odluka subotičke skupštine od 18. juna pokušaj da se Kišovo ime i rad "zloupotrebe radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrednosti prema kojima je živeo i stvarao Kiš".

"Pranje biografija, ličnih i stranačkih, duboko je neetički čin koji vređa delo našeg velikog pisca," navodi se u pismu.

Kišova supruga Mirjana Miočinović uputila je u petak zahtev vlastima Subotice da se "bespogovorno povuče odluka" kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština "nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom".

Među potpisnicima su književnik Filip David, glumac Branislav Trifunović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, muzičar Vasil Hadžimanov, glumac Nikola Đuričko, karikaturista Predrag Koraksić i istoričarka Branka Prpa.

  • Inspektor Višekruna

    24.06.2019 18:16
    @Anakonda
    Jevrejin je neko kome je majka Jevrejka ili neko ko je zvanično prihvatio judaizam kao svoju veru. Prema tome ono "saplemenik" uopšte ne stoji.
    Osim ako svi pravoslavci nisu saplemenici Filipa Davida.
    Inače što se mene tiče jedino Mirjana Miočinović ima pravo da govori u ime pokojnog Kiša, njen zahtev je potpuno legitiman, bar koliko ja znam o Kišovom testamentu.
  • Anakonda

    24.06.2019 15:40
    Malo jača ekipa
    A, potpisnici dobro poznati drugosrbijanci - Đuričko, Prpa, itd... Najjači utisak ostavljaju "mladići" poput Koraksića i Davida. Prvi tvrdi da Broz nije bio diktator (uprkos tome što je u svakoj republici i pokrajini nekadašnje SFRJ po jedan grad morao biti Titov, i uprkos poltronskoj štafeti mladosti), ali da je Vučić najcrnji od svih diktatora. A, šta tek reći za Filipa Davida, Kišovog saplemenika, koji neprekidno mantra da moramo (zbog "mira u regionu") da priznamo Kosovo?! Gospon Davide, o tome ćemo razgovarati onda kada Izrael (zbog mira na Bliskom Istoku) pola Jerusalima preda Palestincima...
  • Nemanja

    24.06.2019 09:28
    @@

    Izraz 'autošovinista' automatski pretpostavlja da njegov korisniik shvata naciju kao nekakvo pleme, koje treba da se drži zajedno. Gde je tu 'auto', kad nam je jedino zajedničko sposobnost korišćenja tastature? ? Gde je tu 'šovinizam', ako vi i jeste govna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina