Domaćinstvo Kiš Bičkei iz Utrine ima 48 gnezda seoskih lasta

Pobednik takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" za 2019. godinu je Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole, koji u svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
On je osvojio tonu kukuruza.
 
Ove godine je u takmičenju učestvovalo 44 domaćinstva iz svih delova Srbije. Prijavljeno je ukupno 590 aktivnih gnezda koja trenutno nastanjuje 3.540 seoskih lasta koje dnevno pojedu više od tri miliona komaraca i muva. Seoske laste pored svoje prirodne vrednosti imaju i ekonomsku vrednost tako što vrše uslugu uklanjanja nepoželjnih insekata za čije zaprašivanje bi morala da se izdvoji velika svota novca.
 
"Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta i brojnih drugih grupa organizama koji zavise od ovakvog čovekovog načina bavljenja poljoprivredom", kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da je izabrano domaćinstvo poljoprivredno gazdinsvo koje se bavi stočarstvom, a laste su ih izabrale zato što u njihovom domaćinstvu imaju izobilje hrane, pogodna mesta za gnežđenje i niko ih ne uznemirava
 
Recept za uspeh na takmičenju je stočarstvo, ali i drvene grede i plafoni u štalama. Svi dosadašnji pobednici takmičenja, uključujući i domaćinstvo Kiš Bičkei, imali su štale sa drvenim gredama i plafonom. Drvene daske i grede u ovim domaćinstvima nisu obrađene što omogućava seoskim lastama da svoja gnezda koja prave od blata lakše zalepe. Domaćinstva koja nemaju drvene plafone u svojim štalama mogu postaviti jednostavne drvene police i na taj način privući seoske laste u svoje štale.
 
Seoske laste (lat. Hirundo rustica) su ptice selice koje zimu provode u podsaharskoj Africi i svakog proleća prevaljuju hiljade kilometara kako bi se gnezdile u štalama domaćina u Srbiji. 
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije treću godinu zaredom organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale", kako bi ukazali na neodrživost moderne poljoprivrede koja u velikoj meri ugrožava prirodnu raznovrsnost, posebno kroz uništavanje prirodnih staništa, zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte.
  • Građanka

    26.06.2019 14:57
    Ptice
    Da vam objasnim, u gradovima nema više ni brabaca, laste ni u tragovima
  • Deran sa sela

    25.06.2019 10:07
    #samopitam
    Kakva je razlika između "seoskih" i "gradskih" lasta?
  • s

    24.06.2019 15:06
    Ispravka.Selo pripada opstini Ada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.