Pokretni mamograf od ponedeljka u opštini Šid

Pokretni mamograf u ponedeljak, 1. jula biće u opštini Šid.
Pokretni mamograf od ponedeljka u opštini Šid
Foto: Pixabay
U pitanju je deo projekta "Prva mamografija" Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a prvi pregledi biće organizovani u ambulanti Višnjićevo u Železničkoj 2.
 
Snimanje dojki pokretnim mamografom u Višnjićevu i Adaševcima će, od 1. jula, obavljati stručni tim Kliničkog centra Vojvodine. Mamograf će se nalaziti ispred ambulante, a žene starije od 45 godina imaju pravo na ovaj dijagostički pregled.
 
Planirano je da se do kraja godine projekat realizuje u 11 opština u Vojvodini. Pokretni mamograf će obići mesta koja su najudaljenija od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje, a žene će imati priliku da ovaj pregled obave u svom mestu.
 
Cilj je da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.
 
U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena u Srbiji. Svake godine od ove bolesti umre 1.600 žena, a registruje se oko 4.600 novoobolelih. Koliko je rana dijagnostika značajna u lečenju govori i činjenica da je svaki tumor otkriven na vreme izlečiv. Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".