U dve škole u Rumi nezakonito formirana odeljenja, razrešeni direktori

Direktori dve osnovne škole u Rumi razrešeni su zbog nezakonitog formiranja odeljenja, saznaje 021.
U dve škole u Rumi nezakonito formirana odeljenja, razrešeni direktori
Foto: Pixabay
Reč je o Osnovnoj školi "Zmaj Jova Jovanović" i OŠ "Dušan Jerković", navode za 021 u Ministarstvu prosvete.
 
Ovo su dve od tri škole u Vojvodini u kojima su razrešeni direktori osnovnih škola. Treća škola je, kako je 021 pisao, OŠ "Miroslav Antić" u Futogu.
 
Za direktore ovih ustanova utvrdilo se da su formirali odeljenja koja su imala značajno manje đaka, dok je u dnevnicima, u pojedinim slučajevima, evidentirano više učenika od realnog stanja. Ovo je ministar prosvete Mladen Šarčević nazvao "lažiranjem đaka", s obzirom na to da je u nekim školama inspekcija nalazila imena koja nisu postojala u učionici. 
 
Realno, razredi su imali manje đaka nego što je predviđeno na broj učenika po svakom razredu. Maksimalan broj đaka po odeljenju je 30, a broj odeljenja zavisi od broja đaka upisanih u razred, kao i minimalan broj đaka.
 
Sumnje nadležnih su da su formirana ova nezakonita odeljenja kako bi se sprečila pojava tehnoloških viškova među nastavnim kadrom.
 
U dve škole u Novom Sadu, pisao je 021, takođe su ustanovljene iste situacije, a direktori nisu dobili saglasnost za imenovanje od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. O tome čitajte OVDE.
  • Danka

    04.09.2019 19:49
    Direktore bira politika
    Ne postoji škola u Srbiji u kojoj su odeljenja formirana na drugi način kao u Zmaj školi Ruma, Niko nije prijavio Ministru druge škole, a i da jeste tačno se zna za koju školu se prijava pocepa. Inspektor ima ovlašćenje da proceni da li prijavu proslediti ili pocepati. Direktor Zoran Drobac je vrstan rukovodilac, a što više nije bilo od značaja. Plan im je bio drugi i uvek, uvek na veoma prljav i perfidan način ga realizuju. Užas, sramota za sve koji su učestvovali u prijavi. Sve škole, u svim opštinama treba prekontrolisati i u odeljenju gde sedi 10 učenika uz obrazloženje da su odsutni bolesni, proveriti da li su ta deca ikada kročila u školu. Ministar nikako da se pozabavi decom koju interresorna komisija uputi da nastave školovanje po IOP2- gde su ta deca , koja svojim upisom smanjuju broj učenika u razredu za 2 učenika. Upišu se dva učenika sa smetnjama u razvoju i ne treba 16 učenika u odeljenju. Problemi se ne rešavaju smenom sposobnih direktora koji su školu doveli na veoma visok stepen ocene po bilo kom pitanju. Sramota
  • Vodopad

    02.07.2019 10:49
    Direktor u Zmajevoj školi u Rumi je smenjen jer nije uclanjen u SNS
    Višegodišnji direktor sa istinskim rezultatima i uspešnim poslovanjem
  • Cika Jova

    01.07.2019 21:45
    Zmaj
    U Zmajevoj skoli, smenjen je direktor zbog 5 ucenika manje na nivou jednog razreda (4 odeljenja). To nam je najveci problem u drzavi! Bravo ministre, bravo Srbijo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina