Građanski preokret: Kineskoj kompaniji poklonjeno zemljište u Zrenjaninu, a domaćim se naplaćuje

Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Grad Zrenjanin krše Ustav jer su kineskoj kompaniji Linglong poklonili zemljište čija je vrednost najmanje osam miliona evra, a domaćim investitorima naplaćuju građevinsko zemljište za izgradnju fabrika, sledi iz saopštenja zrenjaninskog Građanskog preokreta.
Ova organizacija podseća da puna tri meseca Republička direkcija za imovinu skriva ugovor kojim je Srbija, prema zaključku Vlade, poklonila zemljište kineskoj kompaniji Linglong.
 
Ugovor na osnovu kojeg je Linglong postao vlasnik skoro sto hektara nekada plodnih njiva, a sada parcele na kojoj će se graditi fabrika automobilskih guma, potpisali su 28. marta direktor Republičke agencije za imovinu Jovan Vorkapić i vlasnik kineske kompanije "Shandong Linglong Tire Co, Ltd" Vang Feng. 
 
Grad Zrenjanin je prošle nedelje raspisao novi oglas o prodaji građevinskog zemljišta. U zoni "Jugoistok", u kojoj se nalazi zemljište poklonjeno Linglongu, prodaju se parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar.  To znači da zemljište poklonjeno Šandong Linglongu vredi najmanje osam miliona evra. (jedan hektar ima 10.000 m2).
 
Kako navodi Građanski preokret, na taj način krši se Član 84. Ustava Republike Srbije koji glasi:
 
"Svi imaju jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjeni su akti kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija, stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja. Prava stečena ulaganjem kapitala na osnovu zakona, ne mogu zakonom biti umanjena. Strana lica izjednačena su na tržištu sa domaćim."
 
Kako se navodi u saopštenju, iako je potpisivanje ugovora obavljeno pred kamerama, fotoreporterima i novinarima, njegov sadržaj do sada nije objavljen. 
 
"Republička direkcija za imovinu oglušila se na zahtev da dostavi kopiju ugovora na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i nakon Rešenja Poverenika kojim joj je to naloženo", navodi se u saopštenju.
 
Građanski preokret zaključuje da vlast Aleksandra Vučića daje ogromne privilegije stranim, velikim i bogatim kompanijama, dok se građanima i domaćim preduzećima "dere koža s leđa".
  • Ti meni livadu ja

    06.07.2019 23:59
    Tebi milion na ruke
    Botovi se aktivirali
  • @Klejbezabla

    02.07.2019 18:37
    A ti grickaj svojih 200e mesecni i upali Pink, da ne propustis koji rijaliti. Za bolje i nisi.
  • Milan NS

    02.07.2019 17:32
    Ljudi leto je sve je super,koga briga za neku livadu i neke kineza i milione???Budite pozitivni ,postuj te se i volite i odmah je lakse i lepse

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.