Pančevo i Kikinda među pet lokalnih samouprava koje dobijaju novac za pošumljavanje

Pet gradova u Srbiji dobiće novac za pošumljavanje zemljišta drvećem i žbunjem u cilju povećanja pošumljenosti.
Pančevo i Kikinda među pet lokalnih samouprava koje dobijaju novac za pošumljavanje
Foto: Pixabay
Lokalne samouprave kojima će biti dodeljena sredstva su Pančevo, Kikinda, Bela Palanka, Vrnjačka Banja i Šabac.
 
Ovo bi u Pančevu trebalo, bar donekle, da reši višegodišnji problem aerozagađenja.
 
"To je investicija koju grad sprovodi već četiri godine u kontinuitetu i to je podizanje vetrozaštitnih pojaseva ka naseljenim mestima. Ove godine izdvojeno je iz budžeta 11,5 miliona dinara tako da zajedno sa ovim sredstvima imamo 16 i po miliona", rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća u Pančevu zadužena za ekologiju.
 
Za podizanje vetrozaštitnog parka na površini od 26 hektara Kikindi je dodeljeno 6,7 miliona dinara. Ova lokalna samouprava drugu godinu zaredom dobija novac iz Zelenog fonda za tu namenu što ne čudi s obzirom na činjenicu da je svega jedan odsto površina pošumljeno.
 
"Projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva sprovodi se na tri lokaliteta. Koristiće se beli jasen i gorski javor. Beli jasen sa oko 2.300 sadnica, a gorski javor oko 2.000 sadnica", rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća u Kikindi zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća.
 
Na konkursu su učestvovale 23 lokalne samouprave, ali je samo pet ispunilo uslove. Od predviđenih sredstava ostalo je oko 20 miliona dinara i najavljeno je da će konkurs za pošumljavanje biti ponovljen početkom jula.
  • Lala NS

    06.07.2019 16:58
    Treba
    Treba saditi i pošumljavati jer samo tako možemo uticati medju ostalim aktivnostima na globalno otopljenje.
    To su ozbiljne aktivnosti kako prilikom Projektovanja , pri manipulaciji i prilikom samog pošumljavanja a posebno kasnije prilikom održavanja istih zasada.
    Potsećajući na VAŽNOS POŠUMLJAVANJA ŽELIM DA VERUJEM I APELUJEM NA SVE KOJI SU DOBILI SRETSTVA DA IH SA DUŽNOM PAŽNJOM UTROŠE A MI OSTALI DA PODIGNUTE SADNICE ČUVAMO !
  • Dejan

    04.07.2019 13:57
    posao
    Ovo nije dobro jer srbima dati kes na ruke, to nikako, potrosice na klime, dnevnice, ruckove, od drvoreda nece biti nista ! Trebali su im dati zive sadnice u Jesen i Prolece !!
  • jel

    04.07.2019 13:17
    to
    placaju svoje uvezene testerasen,ne domace sadioce ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.