Kikinda dobija novu skulpturu sove umesto one u obliku falusa

Vajar Jovan Blat iz Kikinde, čija je skulptura sove na ulazu u taj grad izazvala veliku pažnju javnosti, jer je neke građane podsetila na falus, kako je i obećao, uradio je novu figuru.
Nova velika skuptura u glini izložena je u centru Kikinde, na gradskom trgu, ispred galerije "Tera", ali je to njena privremena lokacija, pišu Novosti.
 
Kako je nagovešteno u Centru za likovnu i primenjenu umetnost "Tera", gde Blat radi, nova velika sova biće postavljena na kružni tok, možda baš pored one koja je pojedine posmatrače podsetila na muški polni organ.
 
Blat je održao obećanje da će napraviti novu veliku skulpturu, koja će izgledom podsećati na sove ušare, čije je najveće svetsko stanište upravo centar Kikinde. Obećao je da će se razlikovati od one stilizovane, koja je u novembru 2018, čim je postavljena na kružni tok, izazvala burnu reakciju javnosti. 
 
"Prošle godine sam uradio stilizovanu skulpturu mužjaka sove izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare u prirodi. Da sam uradio figuru ženke, ona bi bila niža i šira, ali, ipak, velikih dimenzija kako bi se uklopila u ambijent. Takva ne bi mogla da stane u peć za pečenje gline u ateljeu 'Tera'. Zato sam uradio stilizovanu figuru, poštujući tehničke mogućnosti. Jasno mi je da svako ne razume savremenu umetnost", poručio je Blat za "Novosti".
 
Gradska vlast prepustiće umetnicima "Tere" da odluče gde će konačno smestiti novu veliku skulpturu od pečene gline.
  • zoloft

    12.07.2019 00:03
    Vise ni ne kazem ujutru da mi se diglo nesto, vec kazem ooo pa dee si ti sovice iz Kekende!
  • ivan

    10.07.2019 22:14
    steta.
    trebala je da ostane ona koja lici na falus, pa da bude prica: je li ili nije, sta je umetnik zeleo da poruci i sve tako...
    a, ovaj umetnik se polomio od pravdanja... svasta
  • miki

    10.07.2019 21:05
    Kikindaska sova pušara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".