Sombor: Spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću biće postavljen u Parku heroja

Dugo najavljivana ideja o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru, biće realizovana.
Kako pišu Novosti, posle skoro osam decenija spomenik će ponovo biti jedan od simbola ovog grada. Raspisan je konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za spomenik koji su u proleće 1941. iz centra grada uklonili okupatori.
 
Parcela na kojoj se planira podizanje spomenika je Park heroja, odnosno prostor ispred Skupštine Sombora. Originalnu repliku monumentalnog dela Antuna Augustinčića nije moguće izraditi jer gipsani model, koji se čuva u galeriji u Klanjcu, u Hrvatskoj, prema informacijama Hrvatske autorske agencije, nije moguće upotrebiti za izradu kalupa. Zbog toga se traži novo idejno rešenje spomenika, postamenta, parternog uređenja platoa oko spomenika, kao i dekorativne rasvete.
 
U konkursnoj dokumentaciji se navodi da spomenik ne sme da bude kopija originalnog obeležja, ali je zato neophodno da istakne važnost lika i dela kralja Aleksandra i obeleži jednu značajnu istorijsku epohu. 
 
Propisani su i kriterijumi za ocenjivanje konkursnih radova, a imenovan je petočlani žiri koji će ocenjivati ponude.
 
Odluka o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću doneta je na inicijativu odbornika iz redova Srpske napredne stranke, a spomenik će biti plaćen iz "nižih nivoa vlasti".
 
Naime, kada je Skupština Sombora u maju 2018. godine usvajala odluku da se podigne ovaj spomenik, odbornik Đorđe Grujić je za govornicom izneo stav da bi spomenik trebalo podići novcem građana Sombora, a ne da se sredstva traže u Beogradu ili Novom Sadu.
  • Marko

    18.12.2019 19:48
    Spomenik
    Već samim tim što su neposredni izvršioci ubistva kralja bili komuno-fašističkog i hrvatsko-ustaškog porekla, spomenik srušio mađarski okupator uz narodno veselje i pirovanje, a zadnji udarac mu zadala titova vlast, dovoljan je razlog da se spomenik vrati. Sad su se pojavili jugotitoisti da prebacuju kralju što je napravio Jugoslaviju!? Zašto su je onda ponovo pravili sa hrvatskim ustašom na čelu ako nije valjala? Naravno da njima odgovara sve što je na štetu Srba, pa su je gradili ponovo, na još veću štetu Srba. Ali koje mogao pretpostaviti 1918 sve to? Ta ideja je držala većinu intelektualaca oko Kralja. Takvo je raspoloženje vladalo. Nesumnivo da su neki tajni lobiji imali uticaja. Kralj je uvideo u šta se pretvara Jugoslavija i odučio da reši problem i napravio je plan za "amputaciju Hrvata iz Jugoslavije". Karte su napravljene i postoje i danas u arhivama. Njegovim ubistvom taj plan je propao. Kralj je sve Srbe stavio pod isti krov, i pripojio Srem, Banat, Bačku i Baranju matici Srbiji. Ono šta su satanisti radili sa Srbima u Jugoslaviji to kralj nije mogao da pretpostavi. Po meni je to dovoljno Srbi dignu spomenik Kralju. A oni su ga u stvari već digli i platili iz svog džepa i samo traže da im se dopusti da ga vrate.
  • purgerNS

    24.07.2019 19:12
    Lucija..
    Koje gluposti pisete govori samo to sto ste napisali da je Aleksandar napravio banovine...
    ne mogu vas ja uciti istoriji
  • Sremac

    18.07.2019 13:51
    "vecina starosedelaca Somboraca, Staparaca, Sivcana, Deronjcana, Tovarisevaca....su izraziti monarhisti"

    Ne znam odakle vama naveden podatak ali mislim da je u pitanju samo vasa iluzija.

    Kralj u Vojvodini nikad nije imao veliku podrsku ili obozavanje. Pogotovo ne posle krvavih nameta i pustosenja. Kao i u sadasnje vreme, podrsku vlasti su davali samo oni koji su od toga imali koristi ili oni koje je vlast dovela na celna mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.