Senta: Park i spomenici u čast Stevana Sremca i Stevana Raičkovića

U čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, u gradskom parku u Senti svečano je obeležen završetak projekta "Sentaizam", koji je imao za cilj uređenje javnog parka, podizanje spomenika dvojici književnika i očuvanje njihove kulturno-književne zaostavštine.
Tim povodom ispred pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama obratio se podsekretar Stanislav Radulović, koji je ovom prilikom ukazao na izuzetno književno stvaralaštvo Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, istinskih velikana srpske književnosti.
 
On je istakao da je Stevan Sremac najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze, i uz Nušića najveći majstor smeha u srpskoj književnosti. U svojim delima prikazao je sve tri sredine u kojima je živeo: vojvođansku, nišku i beogradsko-srbijansku.
 
"Stevan Raičković, veliki srpski pesnik, glavni je predstavnik poezije subjektivnog lirizma u našoj posleratnoj poeziji. On se uklapa u onu liniju srpskog pesništva koju čine naši najizrazitiji lirici (Branko, Dis, Crnjanski, Desanka, Dedinac), ali ne toliko po uticajima koje je pretrpeo koliko po osnovnim težnjama što su ga pokretale u stvaranju", podsetio je Radulović.
 
Zamenik sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Goran Ivančević, istakao je da sa ponosom možemo reći da kulturnu stvarnost u Vojvodini karakteriše bogata raznolikost i harmonija kulturno-istorijskih uticaja, što pripada jednoj od najvažnijih komponenti njenog sveukupnog razvoja.
 
"Osećam dužnost da izrazim zahvalnost svim učesnicima u ovom projektu i svim donatorima koji su imali u vidu njegov značaj za razvoj naše kulture i obogaćivanje sfere kulturnog života građana Sente", poručio je Ivančević, skrenuvši pažnju na činjenicu da su projekat podržali predstavnici sva tri nivoa javnog upravljanja, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnog, što kako je rekao, nesumnjivo govori o spremnosti da kvalitetne projekte zajednički finansiramo u interesu svih građana.
 
Ispred Ministarstva za kulturu i informisanje pozdravne reči uputio je Mladen Vesković, koji je ovom prilikom istakao značaj projekta "Gradovi u fokusu", preko kojeg je i opština Senta dobila sredstva za ovaj poduhvat, koji je na korist svim građanima Sente.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina