U Vojvodini 400 dece smešteno u 260 hraniteljskih porodica

Skoro 200 dece u Srbiji čeka da bude usvojeno, a 764 para spremna su da postanu usvojitelji, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
U Vojvodini 400 dece smešteno u 260 hraniteljskih porodica
Foto: Pixabay
Od 198 dece za usvajanje, trenutno je 72 u postupku izbora usvojitelja iz inostranstva, jer niko iz naše države nije zainteresovan da obezbedi krov nad glavom tim mališanima. Takođe, 35 njih u periodu je adaptacije kod potencijalnih usvojitelja. Od početka ove godine usvojeno je 61 dete od kojih je 50 njih ostalo u Srbiji a ostali su pronašli dom u inostranstvu, i to su uglavnom deca uzrasta od pet do osam godina.
 
"Naši usvojitelji po završenoj pripremi i utvrđenoj opštoj podobnosti imaju pravo da se izjasne o poželjnim karakteristikama dece koju bi želeli da usvoje i uglavnom naši usvojitelji žele da usvoje dete do tri godine, koje je zdravo i nema određenih genetskih opterećenja", kaže savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.
 
Po zakonu, deca državljani Srbije mogu biti data na usvojenje stranim državljanima samo u slučaju da se u "razumnom roku od godinu dana" ne mogu naći usvojitelji domaći državljani.
 
"Tek tada se mogu primeniti mere međudržavnog usvojenja za to konkretno dete, a ta deca koja uglavnom idu na inostrano usvojenje, koju usvajaju strani državljani, jeu deca s određenim ozbiljnijim razvojnim i zdravstvenim problemima, deca starijeg uzrasta i deca romske nacionalnosti", dodaje Vulević.
 
Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad tokom 2018. godine realizovao je 66 novih smeštaja dece u hraniteljske porodice. Na teritoriji koju pokriva ta ustanova - Južnobački, Sremski i Srednjobanatski okrug, ukupno ima oko 260 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno skoro 400 dece.
 
"Nastojimo da, svakom detetu koje ima potrebu za hraniteljskom porodicom, obezbedimo smeštaj u najkraćem mogućem roku u čemu imamo visok procenat realizacije", kaže za Dnevnik direktorka Centra Ivana Koprivica.
 
Španija je država koja u poslednje vreme najviše usvaja decu iz Srbije, a Vulević navodi da je u poslednje dve godine uspostavljena izvranredna saradnja sa tom zemljom koja je treća po broju usvojene dece iz naše zemlje. Od 2005. godine, od kada se vodi zvaničan registar, do danas najviše dece usvojili su državljani Švedske, pa je tako novu porodicu u toj skandinavskoj zemlji za 14 godina našlo 99 mališana. Na drugom mestu po usvajanju dece iz Srbije su državljani Sjedinjenih Američkih Država, a u toj državi je od 2005. godine do danas usvojeno 65 dece.
  • Tijana bogdanovic

    23.08.2019 20:27
    Nije tacno da su deca bez roditeljskog staranja deca koju niko nece. CSR nasim usvojiteljima ni ne govori o njima. Nase vlasti uzimaju i daju decu koja su lepa, lepo vaspitana, dobra, jaka, zdrava.....CSR jako lose postupa sa tom decom i uopste ne vodi racuna o njihovom najboljem interesu. U najboljem interesu nije za dete da bude usvojeno jer kada sazna da je usvojeno dozivi toliki stres da se jedva oporavi od toga citav zivot. Nase vlasti kada god mogu spominju decu a dozvoljavaju da ode godisnje jedan skolski razred a mozda i dva. I sve ovo sto vidjamo na TV je maskarada i pokusaj da se javnosti zamazu oci. Za javnost se bore za natalitet a u stvari sa druge strane rade tako gnusne stvari. Strasno da strasnije ne moze biti i to sve trpe nasa deca, dok organi vlasti imaju neki interes od toga.
  • iz drugog ugla

    19.08.2019 12:17
    Kada je vec ovde beda i nemastina,mozda je zaista i bolje da ta deca odrastu u razvijenim zemljama.U ostalo necu da ulazim(koliko para dobiju za prodaju dece,koliko ovde ljudi nemaju dece,a zele da usvoje decu),raspisacu se nepotrebno i necete mi objaviti komentar.
  • Наивац

    19.08.2019 08:56
    Не разумем
    да држава, коју разједа куга, и оно мало деце што се роди, даје на усвајање у иностранство.
    Са једне стране пуна уста подршци рађања деце, са друге стране предајемо нашу будућност. Ето толико о томе, колико нашој власти у ствари требају људи. На све се гледа само кроз тренутну уштеду и профит. Будућност и проблеме који тада долазе, решаваће неко други, а ми ћемо се сада хвалити суфицитом у буџету. Ко шиша што ће то бити дефицит у људству, а и онако су то само (у великом проценту) Роми, па ћемо да их се решимо, тамо негде напољу ће бити људи, вредни чланови друштва, а овде ће нам копати по смећу и чистити улице.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.