FOTO: Obnova kompleksa dvorca Hertelendi vredna više od 360 miliona dinara

Rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Novom Bečeju uskoro bi mogla da počne, a završetak se može očekivati u drugoj polovini naredne godine, nakon što se izvedu obimni radovi na samom dvorcu i u okviru kompleksa, koji će dobiti i potpuno nov sadržaj.
Uprava za kapitalna ulaganja upravo je objavila ko će raditi rekonstrukciju vrednu više od 360 miliona dinara sa PDV-om.
 
Reč je o grupi ponuđača, na čelu sa firmom "Modulor", a čiji tim čine "Tesla sistemi", "Gea Water work", "ES Energo servis", "Elita Cop", "TVI", "Cvetnik" i "SIMS", firme mahom iz Beograda. Ova grupa se jedina javila na tender Uprave i ponudila cenu od 361,9 miliona dinara sa PDV, koja je i prihvaćena.
 
Radovi će trajati najduže devet meseci, a na osnovu projekta koji je izrađen poslednjih meseci.
 
 
Sam kompleks dvorca Hertelendi prilično je devastiran, iako je objekat nedavno (neuspešno) revitalizovan i delimično saniran. U okviru kompleksa nalaze se konjušnica i portirnica u vrlo lošem stanju, a devastiran je i bedem koji razdvaja imanje od ostalih parcela.
 
Hertelendi je planiran kao kompleks za decu osnovnoškolskog uzrasta. Projektom je planirano da se dvorac rekonstruiše (sa naglaskom na saniranje loše krovne konstrukcije i zidova punih vlage), a konjušnica pretvori u smeštajni paviljon. Izgradiće se dva igrališta, jedna tartan podloga i teren za mali fudbal, kao i dve saletle za časove u prirodi i zaklon, koji će zajedno sa manjom parkovskom površinom biti edukativni park.
 
Planiran je i amfiteatar na otvorenom za koncerte, kao i trim staza sa teretanom na otvorenom. Sve staze treba pokriti behaton kockama, a za partnerno uređenje oko dvorca predviđa se podloga od klinker opeke.
 
U prizemlju dvorca biće edukativni blok, kuhinja sa trpezarijom, sanitarni blok sa vešerajem i administracija. U potkrovlju će se nalaziti sobe za smeštaj ukupno 42 kreveta za decu (mahom smeštaj na sprat), kao i soba za igru. 
 
Spoljašnji izgled dvorca dosta će se oslanjati na dosadašnji, a fasada će se raditi u skladu sa uputstvima arhitekata i konzervatora.
 
Podsetimo, u februaru ove godine Vlada Srbije odlučila je da Hertelendi postane spomenik kulture, što podrazumeva da se njegov osnovni izgled i konstrukcija ne mogu narušiti ili menjati.
 
Prethodna rekonstrukcija dvorca prerasla je u aferu, sa epilogom prošle godine, kad je nekadašnji predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov osuđen na godinu dana kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom zbog zloupotrebe službenog položaja. Hertelendi je pre osam godina trebalo da bude pretvoren u smeštaj za decu ometenu u razvoju, ali se to nikada nije desilo - iako je novac isplaćen. Projekat je bio poveren opštini Novi Bečej, na čelu sa bivšim visokim funkcionerom DS-a, dok je investitor bio Fond za kapitalna ulaganja (sadašnja Uprava).
  • Dejan

    23.08.2019 06:55
    Ovaj Mirović kanda gori od žutih, za 3mil eura he mogo izgraditi i stariji i lepši.
  • Smetalo

    22.08.2019 17:20
    Sram vas bilo
    'Hertelendi je planiran kao kompleks za decu osnovnoškolskog uzrasta. Projektom je planirano da se dvorac rekonstruiše (sa naglaskom na saniranje loše krovne konstrukcije i zidova punih vlage), a konjušnica pretvori u smeštajni paviljon.'
    Pa ja bih tog genija koji je osmislio da decu smešta u bivšu konjušnicu sa zidovima punim vlage doživotno spakovao baš u štalu.
    Nosite se u 3LPM.
  • novobečejka

    22.08.2019 14:21
    ime
    Zar nije u pitanju dvorac Heterlendi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.