Nekadašnji jugoslovenski gigant "Boreli" izdaje 12 prodavnica širom Srbije

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće "Boreli" iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.
Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu.
 
Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu.
 
Firma "Boreli" iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike "Borovo" iz Hrvatske. Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.
 
Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.
 
Fabriku "Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo" osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj. Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog veka kada je "Borovo" zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.
 
Posle raspada SFRJ "Borovo" je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u "Boreli".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina