Sud odbio predlog da se Subotici zabrani da Danila Kiša proglasi počasnim građaninom

Viši sud u Beogradu odbio je predlog teatrološkinje Mirjane Miočinović, zakonskog nosioca i stvaraoca autorskih prava dela našeg poznatog pokojnog književnika, da odredi meru kojom bi se gradu Subotica zabranilo da Danila Kiša proglasi počasnim građaninom na svečanosti proslave Dana grada, 1. septembra.
"Blic" piše da se u rešenju suda navodi da je "tužilja u tužbi istakla da je u Službenom glasniku objavljena odluka grada Subotice o dodeli zvanja počasni građanin nakon čega se ona pismom obratila donosiocu odluke i izrazila svoje protivljenje sa obrazloženjem da bi to priznanje i Danilo Kiš smatrao nedostojnim i povredom svoga osećanja časti, te ga ni on za života lično ne bi prihvatio".
 
Na osnovu toga je Mirjana Miočinović zatražila da grad Subotica ovu odluku stavi van snage i obavestila je nadležne da ona kao ovlašćeno lice neće preuzeti nagradu.
 
Odluka suda je obrazložena time "što nije učinila verovatnim svoje navode da se dodelom zvanja vrši nedostojno iskorišćavanje dela pokojnog Danila Kiša". Sud smatra da Miočinovićeva nije pružila dokaz da je odluka o posthumnoj dodeli zvanja počasni građanin Danilu Kišu doneta radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama.
 
U Gradskoj upravi ne žele da komentarišu odluku suda, a podsetimo da je Skupština grada razmatrala dva puta odluku i oba puta je bila saglasna da Kiš bude uvršten u počasne građanine ovog grada. 
 
Nakon što je odluka doneta uz Mirjanu Miočinović stalo je još više od 160 javnih ličnosti sa ciljem da grad Subotica povuče odluku. Grad nije odustao, a iz Gradske uprave poručili da će se rado odazvati pozivu suda.
  • Петровград

    27.08.2019 14:15
    Vlada

    Ко о чему, антифашисти (у преводу комунисти) о фашизму. А власт све го комуњара до комуњаре који се крију иза лажног патриотизма. Заиста немате ни трунку достојанства.
  • Ptić Rugalac

    27.08.2019 10:05
    Dakle...
    ... muljtikuljturna ljiberaljna levičarska bratija na aparatima...
  • Pravnik

    27.08.2019 09:35
    Strazbur! Ali pod odmah! Svi advokati za pomognu Miočinović.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina