U Vojvodini voda ispravna samo iz devet vodovoda

Najveći procenat vode sa javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom i mikrobiološkom neispravnošću na teritoriji Srbije je u Vojvodini, pokazuju poslednja ispitivanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
U Vojvodini voda ispravna samo iz devet vodovoda
Foto: Pixabay
Od 42 kontrolisana javna vodovoda u Pokrajini, samo devet je ispravno, a najviše uzoraka koji ne odgovaraju pravilniku pronađeno je u Srednjebanatskoj oblasti.
 
Ispravne javne vodovode u Vojvodini imaju Novi Sad, Beočin, Vrbas, Bečej, Ruma, Sremska Mitrovica, Inđija, Pančevo i Kovin. 
 
Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja uzoraka vode za piće iz gradskih javnih vodovoda u Srbiji u 2018. godini, pokazuju da 17 vodovoda ima fizičko-hemijsku neispravnost, od kojih je čak 11 u Vojvodini. Jedan od najgorih po ovom pitanju je zrenjaninski vodovod koji već decenijama unazad ima problem sa pijaćom vodom sa procentom neispravnosti od čak 98,9. Ipak, prednjače Ada, Senta i Novi Bečej sa 100 odsto neispravnosti.
 
Mikrobiološka neispravnost ne čini se kao tako velik problem u Pokrajini, budući da je od ukupno 19 registrovanih vodovoda sa ovom vrstom neispravnosti, na teritoriji Vojvodine pet, ali da čak i u njima, ne prelazi 20 odsto. 
 
Postoje i oni vodovodni sistemi koji nisu po pravilima ni mikrobiološki ni fizičko-hemijski. Po ovom pitanju Vojvodina ponovo prednjači sa čak 70,8 odsto od ukupnog broja vodovoda sa "udruženom neispravnošću" na teritoriji Srbije. Ovakva voda teče iz česmi u Malom Iđošu, Kuli, Bačkom Petrovcu, Titelu, Baču, Srbobranu, Žablju, Temerinu, Kikindi, Staroj Pazovi, Beloj Crkvi, Kovačici, Alibunaru, Šidu, Vršcu i Plandištu. Bač je "najgori" sa 100 odsto fizičko-hemijske i 77 odsto mikrobiološke neispravnosti.
 
Kada je u pitanju broj i procenat vodovoda sa zdravstveno ispravnom vodom, odnosno sa fizičko-hemijskom i mikrobiološkom neispravnošću vode, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se, posle jednogodišnjeg praćenja, voda sa više od pet odsto mikrobiološki neispravnih uzoraka, odnosno više od 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka smatra zdravstveno neispravnom. Termin "udružena neispravnost vode" usvojen je za vodu sa iznad pet odsto mikrobiološki i 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka.
 
Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i kalijum-permanganata. Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj bakterija u vazduhu i bakterija fekalnog porekla. 
 
Kao dokazane opasnosti po zdravlje ljudi koji konzumiraju vodu koja je fizičko-hemijski ili mikrobiološki neispravna, posebno osetljive populacije, izdvajaju se prisustvo mikroorganizama pokazatelja fekalnog zagađenja i povećana koncentracija arsena, navodi se u ranijem istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 
  • Sladja

    10.11.2019 01:03
    Sta je sa Feketicem i Lovcencom? Voda smrdi, boja varira od tek tek zute do bas zute a nekada i smedje! U toku pranja vesa,sudja..kamenac? Jednostavno nije za pice a da ne govorim o zalivanju biljaka...Bitno je da naplacuju svaki mesec a to sto nije ispravna nikom nista..bruka i sramota!
  • Ja

    26.09.2019 19:43
    Voda
    Evo ja sam zavrsio fakultet, smer Uredjenje ,koriscenje i zastita voda, i ni na jedan oglas za posao nisam naisao 4 godine.
  • Lina

    04.09.2019 00:35
    Lovćenac
    Da li je neko izvršio merenje u Lovćencu. Voda zastrašujuće smrdi i gotovo da je neispravna i za tuširanje. Jezivo!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".