Zrenjanin: Privatnoj fabrici vode 100 miliona dinara iz budžeta, vlasti tvrdile drugo

Zrenjaninska fabrika vode počela je sa radom u punom kapacitetu početkom meseca, a prve analize pokazuju da voda na izlazu iz fabrike odgovara vrednostima koje propisuje Pravilnik.
Kako javlja N1, u međuvremenu, nevladina organizacija "Građanski preokret" tužila je gradonačelnika i još pet osoba za organizovani kriminal. Poseduju dokument koji, kako kažu, potvrđuje da je od novembra prošle godine privatnim vlasnicima fabrike vode prebačeno više od 100 miliona dinara budžetskog novca.
 
Dve nedelje pre isteka poslednjeg zacrtanog roka, fabrika vode počela je da radi u punom kapacitetu. Prve analize kažu da su količine arsena i drugih problematičnih elemenata u dozvoljenim granicama. A gradonačelnik da je zbog toga optimista.
 
"Od ponedeljka oko 19 časova sva voda, dakle kompletno snabdevanje grada ide preko prečistača. Mi radimo analize svakodnevne i na ulazu i na izlazu. Juče smo krenuli i u analize vode u rubnim delovima grada na onih osam referentnih tačaka", kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
U Zavodu za javno zdravlje, međutim, drugačija informacija. Do sada su, kažu, uradili jednu analizu na ulazu i izlazu iz fabrike, ali ne znaju kada će početi sa merenjima na drugim referentnim tačkama, jer nalog za to još čekaju. Za ukidanje petnaestogodišnje zabrane, za šta je kao rok zacrtan 15. septembar, neophodno je da i ti rezultati budu dobri.
 
"Ne znam da li je ta voda puštena, da li je prečišćena ili nije, kakve su analize, kakvi su rezultati. Mi o tome i dalje ništa ne znamo", kaže Dušan Kokot iz NVO "Građanski preokret".
 
Ono što, zahvaljujući povereniku za informacije od javnog značaja sada znaju, jeste koliko je novca iz budžeta prebačeno privatniku, vlasniku fabrike vode. Odgovor iz zrenjaninskog Vodovoda pokazuje da su im od novembra prošle godine, u četiri navrata, dali oko sto miliona dinara. Iako je gradonačelnik u više navrata isticao da građani postrojenje neće plaćati.
 
"Nije dozvoljeno baš sve da bi se neki posao završio. Ne može da se otima, da se pljačka da bi se neki posao završio i to tako da bi neki ljudi u dužem vremenskom periodu prihodovali faktički javni novac", rekao je Kokot za N1.
 
Sa dokazima koje su prikupili, Građanski preokret je Tužilaštvu za organizovani kriminal tužio šest osoba - gradonačelnika, aktuelnog i dvojicu bivših direktora Vodovoda, načelnike gradske uprave i vlasnika Sinerteka, Nenada Obradovića. Za razliku od krivične prijave protiv NN lica koja više od godinu dana stoji u fioci, sada očekuju konkretne reakcije države.
 
Pitanja upućena Nenadu Obradoviću, direktoru Sinerteka i zastupniku privatnih kompanija koje su u vlasništvu zrenjaninske vode, ponovo su ostala bez odgovora. Tako od njega javnost još uvek nije čula kako se postrojenje pokazalo proteklih dana, niti kada bi, prema njegovom mišljenju, petnaestogodišnja zabrana vode za piće mogla biti ukinuta.
  • Slavkoni85

    08.09.2019 08:50
    Voda
    Jer bar izgleda kao voda ili? Ne znam kako ste vi Zrenjaninci cutali i trpeli toike godine sa tom smrdljivom vodom, kako je grad posle toliko godina naseljen??? Sta se desava sa vama? Bio sam mesec dana u Zrenjaninu i ogadio mi se zivot, sto zbog vode sto zbog samog ne urednog grada....
  • bora

    07.09.2019 18:11
    politicki strucnjaci
    Kupljene diplome uzimaju danak.
  • Uhan Uros

    07.09.2019 17:37
    Celovska cesta 123 Maribor
    Kazem vam dosli smo 2005 godine kad je neki Ceh i jos neki strucnjak iz Beograda reko da moze da odstrani Arsen samo sa filterima peska...moj sef se smijao do bola a radili smo Pharmacijske filtracije za Lek Krku itd... nema tog sistema bez hemijskog postupka za Arsen. Tacka.
    Analize smo napravili u Ljubljani u Laboratoriju gdje je direktorica sledeci dan pozvala Policiju posto je mislila da je voda iz Slovenije imala je 50% vise arsena od dozvoljene minimalne. Za Zrenjanin treba 30 miliona Eura za super filtraciju vode ali zbog raznih parazita u vodi i u gradskoj upravi itd nemoguce je sprovesti nesto tako nikada. Probali smo mi to i zao odustali zbog "srpska posla" poslovica koja drzi i danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".