Pokrajinska vlada preporučila gradovima u Vojvodini da uvedu mere za zabranu kesa

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela preporuku lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine, da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine - utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine.
Pokrajinska vlada preporučila gradovima u Vojvodini da uvedu mere za zabranu kesa
Foto: 021
Donošenje preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Vojvodini.
 
U preporuci se navodi i da opštine treba da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga. Takođe, treba da se definišu zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa.
 
Opštinama se preporučuje i da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu.
 
Predlog Deklaracije o zaštiti životne u Vojvodini krajem maja usvojila je Skupština Vojvodine. Njome se Pokrajina načelno obavezala da uspostavi bolji sistem zaštite životne sredine. Prilikom rasprave poslanici opozicije bili su protiv donošenja Deklaracije jer, kako su tada rekli, smatraju je deklarativnim slovom na papiru koje neće biti sprovedeno. 
 
Šta stoji u Deklaraciji?
 
Deklaracija utvrđuje da će se Pokrajina potruditi da zaštita životne sredine bude zastupljenija u obrazovnom sistemu i opštoj edukaciji, da će razmena informacija i znanja u naučnoj zajednici biti bolja, kao i da će se razvijati saradnja sa civilnim sektorom, koji će biti uključeniji u sprovođenje zaštite životne sredine.
 
Prema tekstu deklaracije, Pokrajina će promovisati koncept cirkularne ekonomije (ponovno korišćenje otpada kao resursa, u cilju smanjenja ukupne količine otpada), potrudiće se da uspostavi ekološku mrežu više područja i efikasniju kontrolu svih faktora koji dovode do ugrožavanja životne sredine (neprekidan nadzor, upozorenja, kazne).
 
Deklaracija se, između ostalog, dotiče i mogućnosti uvođenja javnog prevoza na alternativna goriva (u cilju smanjenja potrošnje uglja i mazuta), energetski efikasnog sistema grejanja u ustanovama, kao i zabrane ili preporuke prestanka korišćenja plastičnih kesa i proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine. 
  • Limanoid

    12.09.2019 09:10
    Totalna zabrana odmah, zašto čekati 2020?
  • Nebojša

    11.09.2019 17:20
    Kesa kese
    Kese se naplacuju a i dalje se koriste te tako ni krivi ni duzni oni umesto sto su ih davali beaplatno sada naplacuju 10 do 30 dinara.
    Kese ali i svu plasticnu ambalazu treba zabraniti pogotovo za vode i pića.
    U cemu je razlika izmedju kesa i flasa? Nema je.
  • Stvarno

    11.09.2019 12:54
    "Preporučila?" Zabranjujte ljudi dok još nije (jako) kasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.