VOICE: 20 miliona subvencija za javno preduzeće sa direktorom kao jedinim zaposlenim

Gotovo 20 miliona dinara iz budžeta opština Kula i Vrbas biće izdvojeno u 2019. godini za zajedničko komunalno preduzeće "Prečistač Vrbas – Kula", koje za sada ima samo jednog zaposlenog – vršioca dužnosti direktora, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
VOICE: 20 miliona subvencija za javno preduzeće sa direktorom kao jedinim zaposlenim
Foto: 021.rs

Poseban program korišćenja subvencija usvojili su na septembarskim sednicama odbornici skupština opština Vrbas i Kula, za namensko javno preduzeće koje bi trebalo da upravlja centralnim postojenjem otpadnih voda, jednom od najskupljih EU ekoloških donacija Srbiji.

Postrojenje je još uvek u probnom radu pa zajedničko namensko preduzeće još nema imovinu, niti obavlja svoju delatnost.

Čak se i zgrada koja se navodi kao sedište preduzeća nalazi u okviru kompleksa koje se vodi kao gradilište i nema upotrebnu dozvolu, navodi VOICE.

Preduzeće trenutno ima samo jednog zaposlenog – v.d. direktora koji tvrdi da već više od godinu dana nije primio platu.

Da se neizmirene obaveze preduzeća gomilaju svedoči i javno dostupan finansijski izveštaj za 2018. godinu, gde se može pročitati da je JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ za nepuna dva meseca napravilo gubitak od 364 hiljade dinara, piše VOICE.

Predsednik Nadzornog odbora Blažo Kostić rekao je za VOICE da v.d. direktor i tri člana Nadzornog odbora nisu primili nijednu zaradu, odnosno naknadu na koju imaju pravo.

"Istina je da preduzeće generiše troškove otkako je osnovano. Nadzorni odbor je zaključio ugovor o radu samo sa v.d. direktorom i iz tog ugovora proističu određena prava. Međutim, ukoliko centralno postrojenje ne bude predato preduzeću na upravljanje, nemamo osnov da povučemo subvencije“, tvrdi Kostić.

Iako je u registru Agencije za privredne registre Javno komunalno preduzeće "Prečistač Vrbas – Kula“ počelo sa radom u novembru 2018. godine, Zakon o javnim preduzećima kao da se ne primenjuje na ovaj poseban slučaj, navodi VOICE.

"Sedište preduzeća smešteno je na adresi Bačkopoljski put BB, lokaciji postrojenja za koju još uvek ne postoji upotrebna dozvola. Lokacija je, takoreći, gradilište. Preduzeće nema javno dostupne kontakt podatke niti zvaničnu internetsku prezentaciju na kojoj je u skladu sa zakonom o javnim preduzećima dužno da objavljuje godišnji plan poslovanja, radne biografije rukovodstva, organizacionu shemu i javne nabavke i finansijske izveštaje“, piše VOICE.

  • Lala

    29.09.2019 13:41
    Crnjak
    Vuciceba napredna Srbija inteligencija bezi iz zemlje bas zbog ovakvog lopovluka i bahatosti.
  • RVosha

    29.09.2019 11:44
    Smrdija
    Sta kazu botovi ?
  • RVosha

    29.09.2019 10:32
    Smrdija
    i onda se cudim odakle ljudima skupoceni automobili .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina