Pokrajina dobila sporove protiv medija, moraju da vrate pare sa konkursa

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama je od 2011. godine dobio sporove za vraćanje novca u budžet protiv 10 podnosilaca projekata koji su nenamenski potrošili ukupno 7.064.910,19 dinara, dodeljenih na medijskim konkursima ovog sekretarijata, javlja Udruženje novinara Srbije (UNS).
Pokrajina dobila sporove protiv medija, moraju da vrate pare sa konkursa
Foto: 021.rs
Pokrajinski sekretarijat, kojeg zastupa Pravobranilaštvo AP Vojvodine, tužilo je Dnevnik Holding AD za novinsko-izdavačku delatnost iz Novog Sada zbog nenamenskog trošenja 2.197.211,58 dinara iz budžeta za štampanje javnog glasila Dnevnik u 2011. godini. UNS-u je u Pravobranilaštvu rečeno da je Privredni sud u Novom Sadu 2015. godine obavezao Dnevnik Holding AD da vrati novac u budžet i plati troškove postupka, ali da je vraćanje obustavljeno jer je ovo preduzeće bilo u stečaju. U stečajnom postupku usvojen je Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), te je naplaćeno 4.497.182,29 dinara.
 
Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za informisanje 2012. godine Medijski centar "Blu" d.o.o. dobio je 150.000 dinara za projekat "Blu nedeljnik", a koji je trebalo da bude realizovan na radiju Blu iz Odžaka. Privredni sud u Novom Sadu je 2016. godine u celosti usvojio tužbu Pokrajinskog sekretarijata za vraćanje novca zbog nepravdanja projekata.
 
Grupa građana "Moja Ruma" je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata 2014. dobila 200.000 dinara za projekata "RUMA INFO/10 minuta o Rumi". U Pravobranilaštvu je rečeno da je tužba Pokrajinskog sekretarijata protiv Grupe građana "Moja Ruma", zbog nepravdanja projekta, pred Osnovnim sudom u Novom Sadu 2016. usvojena u celosti. Protiv Grupe građana "Moja Ruma" vođen je izvršni postupak u Osnovnom sudu u Rumi, ali obustavljen pred javnim izvršiteljem zbog nemogućnosti naplate duga.
 
Pokrajinski sekretarijat tužio je PPG Marketing i distribuciju d.o.o. iz Beograda zbog nenamenskog trošenja 2,5 miliona dinara koje je ovo preduzeće dobilo za projekat "Pres izdanja za Vojvodinu" 2012. godine na konkursu ovog sekretarijata. Prema presudi Privrednog suda u Novom Sadu iz 2016. godine tužba sekretarijata usvojena je u celosti, ali PPG Marketing i distribuciju d.o.o. iz Beograda, kao i privredno društvo koje je osnivač ovog preduzeća brisani su iz Registra, zbog čega novac nije mogao biti vraćen u budžet.
 
Osnivač javnog glasila "Kikindske" TNT novine i magazini d.o.o. iz Kikinde na medijskom konkursu Pokrajinskog sekretarijata 2013. godine dobio je 123.671,95 dinara za projekat "Kikindske na mađarskom". To preduzeće iste godine dobilo je i 300.000 dinara za sufinansiranje projekata za podsticanje informativnog sadržaja za obeležavanje nedeljnika "Kikindske" i štampanje specijalnog izdanja novina. Zbog nepravdanja projekta Pokrajinski sekretarijat tužio je TNT novine i magazini d.o.o. iz Kikinde. Privredni sud u Novom Sadu je 2016. usvojio tužbu u celosti, a u toku je izvršni postupak koji se vodi kod izvršitelja.
 
Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za informisanje Zavod za edukaciju i propagandu Astra grup 2014. godine dobio je 265.000 dinara za projekat Serijal od 6 TV emisija o crnogorskoj kulturi u Vojvodini "Kamen u Ravnici". Sekretarijat je tužbom tražio da vrati deo zbog nenamenskog trošenja novca, odnosno 234.000 dinara. U Pravobranilaštvu je UNS-u rečeno da je Osnovni sud u Novom Sadu 2017. usvojio tužbu u celosti, a da je protiv ovog preduzeća u toku izvršni postupak.
 
Pokrajinski sekretarijat podneo je tužbu i protiv podnosioca Top FM Tim, koji je dobio 300.000 dinara na konkursu tog sekretarijata za sufinansiranje projekta javnog informisanja u 2011. za projekat pod nazivom "Dunjo moja". Presudom Privrednog suda 2016. godine tužba sekretarijata je usvojena. Protiv Top FM Tima pokrenut je izvršni postupak pred Privrednim sudom u Pančevu, rečeno je UNS u Pravobranilaštvu.
 
Na Konkursu za finansiranje projekata proizvodnje i emitovanja informativnih programa Radio Srbobrana na srpskom i mađarskom jeziku Radio Srbobran d.o.o. je za tri projekata 2013. dobio ukupno 510.026,66 dinara. Pokrajinski sekretarijat je tužbom, zbog nenamenskog trošenja novca, tražio da ovaj medij vrati 510.026,66 dinara u budžet, a tužbu je u celosti 2016. usvojio Privredni sud u Novom Sadu, u pokrenut je izvršni postupak.
 
Sekretarijat je tužio i preduzeće "Avalon" d.o.o. za proizvodnju i trgovinu iz Odžaka ko je na konkursu 2013. godine dobilo novac, a tuženi su zbog nenamenskog trošenja 400.000 dinara i Privredni sud je usvojio tužbu. U Pravobranilaštvu je rečeno da je protiv tog preduzeća u toku izvršni postupak, koji se vodi pred Privrednim sudom u Novom Sadu.
 
Vlasnik agencije za izdavanje novina APA-PRES Jovan Banjac iz Apatina je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata 2012. dobio 150.000 dinara za projekat "Informisanje mladih u borbi protiv raznih poroka", a Osnovni sud u Novom Sadu je 2018. usvojio tužbu protiv vlasnika agencije APA-PRES Jovana Banjca zbog nenamenskog trošenja dela sredstava. Tuženi je uložio žalbu Višem sudu u Novom Sadu.
  • Tan

    01.10.2019 21:55
    D.o.o hahaha

    Koja prevara. Sta ce da im apv uzme nazad? Masan papir od bureka? Stari pentijum racunar? Pojeo vuk magarca, kao presudili a u sustini nista.
  • Odgovor Djuri

    01.10.2019 18:57
    Nije, tamo može i član komisije sam sebi da dodeli pare za projekat.
  • Djura

    01.10.2019 11:59
    ?
    Da li je provereno kako su trošena sredstva opredeljena za projekte u kulturi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina