Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Odžacima, preduzete mere i protiv nastavnice

Novi slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Odžacima.
Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Odžacima, preduzete mere i protiv nastavnice
Foto: Pixabay
Učenik sedmog razreda zadobio je posekotinu na glavi na času matematike. U školi navode da su preduzeli sve neophodne korake, uključujući mere protiv učenika koji je drugu iz klupe naneo povredu, kao i protiv prisutne nastavnice.
 
Majka povređenog dečaka kaže za N1 da to nije izolovan slučaj i dodaje da njeno dete vršnjačko nasilje trpi već šest godina.
 
Povredu glave njen trinaestogodišnji sin zadobio je prošlog četvrtka, u školi, u toku nastave. Na času matematike se, kaže, igrao novčićem, što je druga iz klupe iritiralo. Kada mu je zatražio da prestane, a on nije poslušao, dogodio se incident.
 
"Drug je njemu prvi opsovao majku. Ovaj se okrenuo i vratio njemu psovkom. Savio se da uzme taj novčić koji mu je pao. Drug je njega udario pesnicom u glavu i nastavio da mu udara glavu o sto. Nastavnica je što je po mom mišljenju sasvim normalno odreagovala, da ih razdvoji", rekla je Jelena V, majka povređenog dečaka.
 
To, kaže, nije bio prvi slučaj nasilja. Ono traje već šest godina, a trpeo ga je, dodaje, i stariji sin. Školi se zbog toga često obraćala, sa pojedinim roditeljima čak i sudila, ali nije bilo pomaka. Pomoć je najčešće tražila od školskog psihologa.
 
Pre dve godine je, navodi, u školi organizovan sastanak čiji je povod bio upravo njen sin i vršnjačko nasilje.
 
"Biće radionica, biće svega, oni će preduzeti sve. Šta su preduzeli? Šta je njihov uspeh? Ja sam znala i da odem u Centar za socijalni rad i da tamo dobijem odgovor tipa – škola ima tim protiv nasilja i da treba oni to da reše. Nikad nisam pozvana u tom timu da mi se zvanično kaže – evo tim radi, uradio je to i to", nastavlja Jelena V.
 
U školi pred kamere nisu želeli. Oglasili su se saopštenjem u kom nabrajaju sve korake koje su preduzeli od četvrtka kada se incident dogodio, uključujući disciplinske mere pokrenute protiv učenika i nastavnice.
 
Za 4. oktobar je u školi bila zakazana i rasprava u vezi sa ovim slučajem. Policija, inspekcija, tužilaštvo – svi su nas uputili na školu kao nadležnu da takve probleme rešava.
 
Članica novosadskog Koordinacionog tima za borbu protiv nasilja kaže za N1 da na zastoj najčešće nailaze upravo u školama.
 
"Ili možda kod pedagoško-psiholoških službi. Da li oni nisu spremni, da li oni nekada ne žele, da li ne mogu da priznaju da se nešto tako zaista dogodilo, da li se boje neke papirologije? Ne znam šta je konkretan problem, ali se sa tim sve češće suočavamo i na samom terenu", navodi Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".
 
Čini se, dodaje, da 15 godina nakon početka institucionane borbe sa vršnjačkim nasiljem, i dalje tapkamo u mestu.
  • Pićuka

    08.10.2019 13:14
    @Nesretni Srbine
    Niko se ne rađa nasilan. Možda slep, gluv, sa nekim sindromom, autističan, hiperaktivan ali nasilan ne. Nasilan se postaje.
  • @Zatucani Srbi

    07.10.2019 15:54
    Dabogda imao takvo dete ili takvu situaciju, pa da ti život sve objasni.
    Pa da vidim i tvoju pamet i tvoj roditeljski uspeh.
    Muka mi je od onih koji misle da su najpametniji, samo zato jer im sve oko njih pogoduje u tom trenutku.
  • Gustav

    07.10.2019 11:03
    Nasilje ili odbrana?
    Ovaj slučaj teško može da se podvede pod nasilje!
    Ova "majka" trebala je davno da poseti svog psihologa i psihijatra, a otac dečaka je sigurno pobegao od takve osobe!
    Iako nismo čuli drugu stranu, po samom priznanju "oštećeni" se zabavljao na času matematike i smetao drugima da slušaju i uče!
    "Na času matematike se, kaže, igrao novčićem, što je druga iz klupe iritiralo. Kada mu je zatražio da prestane, a on nije poslušao, dogodio se incident."
    Ovo "nevinašce" od majke i deteta već je uhodano sa maltretiranjem škole i drugih roditelja i svesno da im niko ništa ne može
    " Školi se zbog toga često obraćala, sa pojedinim roditeljima čak i sudila,"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.