Početkom novembra akcija "Zasadi drvo" širom Vojvodine

Svake godine, "Vojvodinašume" obnavljaju šume na površini od oko 2.200 hektara.
Početkom novembra akcija "Zasadi drvo" širom Vojvodine
Foto: Pixabay
Osim toga, izvrši se podizanje novih šuma, kao i melioracija degradiranih šuma i to na oko 400 hektara. 
 
Za ovaj posao je, pored semena i sadnog materijala, potrebno obezbediti i kvalitetnu radnu snagu. Pošto zaposlenih radnika nema dovoljno da bi se svi radovi izvršili u optimalnom roku, neophodno je angažovanje usluga po ugovoru, a dobrodošao je i volonterski rad zainteresovanih institucija i pojedinaca, najavljuju u "Vojvodinašumama".
 
"U Akciji 'Zasadi drvo', volonteri i zaposleni u 'Vojvodinašumama' će 3. novembra zajedno posaditi oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina. Ukoliko zbog produžene vegetacije sa sadnica hrasta, do tada, ne opadne list, pošumljavanje će biti izvršeno setvom semena, koje se već nedelju dana sakuplja u semenskim objektima 'Vojvodinašuma'. Nakon dve godine, urod je dobar, pa će biti sakupljene dovoljne količine žira za realizaciju plana pošumljavanja u sezoni jesen 2019 – proleće 2020, a napunićemo i hladnjaču u semenskom centru 'Morović', gde će žir biti čuvan za narednu sezonu", poručuju u preduzeću.
 
Tokom decembra, akcija će biti nastavljena u Bačkoj Palanci, Plavni, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, gde će se odvijati sadnja sadnica topole. 
  • nn

    20.10.2019 19:51
    Opustosi Frusku, pa zasadi drvo.
  • Vladimir

    16.10.2019 18:05
    Pozdravljam svako pošumljavanje od koga god da je došlo bez da se diraju stara stabla, gde god da je.
    Ako neko ima odgovor na debilnu i neplansku seču stabala u Banatiću, ulica Omladinskog Pokreta i Pariske Komune su trenutno pogođene. Seku sve redom mlado , staro , zdravo, trulo bez ikakve logike. Ako i ostave drvo orežu ga tako da će ga prvi jači vetar ili sneg oboriti jer ne vode računa kako seku krošnju. Usput nema nikakvog obaveštenje o seči, iznad parkiranih kola se orezuje. Ostavljaju stabla posečena na 1-1.5m totalno sumanuto, topole orezuju tako da ostanu samo gola stabla bez ijedne grane. Totalni sumrak pameti i logike.
  • pawlle

    15.10.2019 13:17
    kakav cinizam,pa kod mene isekli sve redom nisu ni jedno drvo postedeli za sledecu godinu,kuzmica,branko...... i niko im nista ne moze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.