Pokrajinski ombudsman: U selima nema sigurnih kuća koje bi štitile žene od nasilnika

Žene sa sela spadaju u kategoriju žena iz ranjivih grupa koje su često višestruko diskriminisane, poručuje Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman povodom 15. oktobra, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan seoskih žena.
Pokrajinski ombudsman: U selima nema sigurnih kuća koje bi štitile žene od nasilnika
Foto: Pixabay
Kako dodaje pokrajinski ombudsman, Srbija je i dalje tradicionalno i patrijarhalno društvo, što se ogleda i u životu žena u seoskim područjima gde kućni poslovi, briga o deci i starima, kao i naporan i intenzivan rad u poljoprivredi predstavljaju uobičajen opis poslova kojima se žene bave.
 
"Sa druge strane, žene imaju ograničen pristup imovini, prihodima i odlučivanju o organizaciji gazdinstva, kao i zdravstvu, obrazovanju, socijalnim i drugim uslugama. Kada je o porodičnom nasilju reč, situacija žena na selu je daleko teža od situacije žena u gradu. U selima nema sigurnih kuća i drugih vidova društvene podrške da bi se žrtva zaštitila, a nasilniku stalo na put", poručuje pokrajinski zaštitnik građana i dodaje da posebno zabrinjava podatak da žene na selu retko posećuju lekare i da im se javljaju samo u slučaju bolesti. 
 
Osim nedovoljno raširene svesti o potrebi zdravstvene prevencije, postoje i ograničenja koja se tiču obuhvata zdravstvenog osiguranja, siromaštva, kao i poznavanja prava koja su ženama ustavom garantovana, navode u ovoj instituciji.
 
"Da bi se poboljšao kvalitet života žena na selu potrebno je kontinuirano sprovoditi njihovo osnaživanje, kao i edukaciju po pitanju ekonomskih i socijalnih prava, funkcionisanja institucija, zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i rodne ravnopravnosti. Modernizacija sela neodvojiva je od pitanja rodne ravnopravnosti, jer otvara drugačiju perspektivu od patrijarhalne, po kojoj je ženi data uloga žrtve, zapostavljajući, pri tome, njene stvaralačke potencijale i kreativne mogućnosti", dodaje se u saopštenju.
  • Sajber

    15.10.2019 09:15
    Sajber
    U selima skoro da I nema ljudi o kakvim sigurnim kucama pricas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.