Stradao gaseći vatru na njivi; Nedimović: Znamo ko pali strnjiku, najviše u Sremu i Banatu

Nekontrolisano paljenje useva na njivama, koje iz godinu u godinu ne prestaje, odnelo je i prvu ljudsku žrtvu.
Stradao gaseći vatru na njivi; Nedimović: Znamo ko pali strnjiku, najviše u Sremu i Banatu
Foto: Pixabay
Stradao je 75-godišnji muškarac P. T. iz sela Parta, nadomak Vršca, koji je preminuo na njivi dok je pokušavao da ugasi požar, koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove.
 
Godinu dana ranije, takođe zbog paljenja strnjike na njivama, u Ugrinovcima je izgorelo osam pasa, a požari na njivama izazivaju i saobraćajne nezgode, što je još jedna opasna posledica ovakvog ponašanja pojedinih, nesavesnih poljoprirvednika.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da više nije teško utvrditi ko pali useve po njivama u Srbiji i najavljuje da će vrlo brzo izaći sa rezultatima o tome gde ima najviše paljenja njiva, a gde su ratari disciplinovani.
 
"Imamo neverovatnu količinu paljenja na prostoru Srednjeg Banata i Srema. To je pokazalo istraživanje koje smo sproveli do 10. oktobra, a 1. novembra imaćemo novo", rekao je Nedimović.
 
On je podsetio da ugovor koji je Srbija potpisala sa Evropskom satelitskom agencijom omogućava da se tačno zna ko šta radi na kojoj njivi.
 
"Više nije teško utvrditi ko pali njive po Srbiji. Mi imamo potpisan ugovor sa Evropskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit i mi znamo u svakom trenutku šta se dešava sa poljoprivrednim zemljištem, na svakoj parceli. Do pre dve godine nismo znali šta je državno zemljište, a šta nije, a sada znamo ne samo šta je državno, sad znamo i ko ga je uzurpirao, a svaka četiri dana znamo ko šta radi, koju kulturu gaji i ko pali", rekao je Nedimović.
 
On je najavio da će se ove godine, kada je nekontrolisano paljenje useva na njivama u pitanju, najpre "ići sa obaveštavanjem".
 
"Posle, kada izmenimo sistem, ići ćemo i sa sankcionisanjem. Ogromne štete se prave i po ekosistem, a da ne pričam o brojnim saobraćajnim nesrećama koje nastaju sa ovakvim pojavama", rekao je Nedimović.
 
Poljoprivrednici godinama nekontrolisano palje strnjiku na svojim njivama, kako bi zemlja bila plodnija i da bi lakše pripremili polje za narednu godinu. I pored nesagledivih posledica koje zbog toga nastaju, a koje, u najnovijem slučaju, završavaju tragično po ljudski život, sa takvom praksom nisu prestali.
  • Mentalitet

    22.10.2019 20:50
    Moramo što pre postaviti straže na Savi i Dunavu. Vi uopšte ne vidite kako noću iz ostatka Srbije prelaze reke, ulaze u Vojvodinu i pale vojvođanske njive, vojvođijanci to nikada ne bi uradili. Svi to znaju i niko ništa ne govori, pa pre neki dan sam video Vučića kako je došao u neobeleženom putničkom automobilu u Novi Sad i namerno bacao otpad na divlju deponiju, to takođe nijedan novosadijanac ne bi uradio.
  • Arthur Dent

    21.10.2019 19:29
    Aerodrom Nikola Tesla...
    ...u sredu pre ponoći, ne možeš disati van zgrade. Iz aviona se videlo da njive oko sletne staze gore!? Posle na auto-putu, iza Batajnice, zahvatio plamen njivu sa neobranim kukuruzom. Ne vidi se prst pred okom. Biće možda nešto preduzeto ili nakon nekog većeg lančanog sudara ili kad rokne avion!?
  • Od

    21.10.2019 18:42
    Autora do ..
    Strucnjaci,udjite traktorom i plugom u njivu pa se uverite na sta lici oranje. Ko da su biljkee izrasle od plastike. Nema sanse zaorati samo bezveze traktor da se sjebendise. Nek drzava sponzorise hemikalije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina