Sledeće godine u Vojvodini još jedan pokretni mamograf za preglede žena u selima

Pokrajinska vlada će naredne godine obezbediti u budžetu novac za kupovinu još jednog pokretnog mamografa.
Sledeće godine u Vojvodini još jedan pokretni mamograf za preglede žena u selima
Foto: Pixabay
Ovaj aparat koristi se za obilazak manjih mesta u Vojvodini u kojima žene nemaju pristup mamografu, a kako bi rizična kategorija to jest žene starije od 40 godina mogle da budu pregledane i na vreme dijagnostikovane. 
 
Pokrajina je ove godine kupila prvi pokretni mamograf i kroz tri meseca u ruralnim područjima pregledano je 1.402 žene. Prvi put je na mamografiji bilo 75 odsto pregledanih žena, a kod 10 je potvrđen karcinom dojke i te žene se već leče, dodaju u Pokrajinskoj vladi.
 
U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji će svaka 12. žena tokom života oboleti.
  • LOL

    24.10.2019 09:14
    To je sve lepo naravno pod uslovom da se i ostvari jer tih obecanja "sledece godine"smo se vec naslusali. Mene samo zanima uz duzno postovanje ka zenama iz ruralnih podrucja a kada misle nama u gradu recimo NS da obezbede te iste preglede?Ja koja nemam preko 40 meni se ne preporucuje mamograf vec ultrazvuk da kontrolisem svoje tumore. Prosle godine u avgustu je poslat uput cekala sam 13 meseci i nisam stigla na red pa su me obavestili da po novom po isteku 12 meseci uput se ponistava i sad sve jovo na novo. Faze plakanja su me prosle kod ovakvih saznanja sad se samo smejem jer ne znam sta drugo da radim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina