Subotica: Srušeni objekti od posebnog značaja, Skupština grada ignorisala preporuku Zavoda za zaštitu spomenika

Tri kuće označene kao "objekti od posebnog značaja" u subotičkoj ulici Braće Radić koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro srušene su pre desetak dana.
Kuće, na brojevima 41, 43 i 45, sravljene su sa zemljom, uprkos odluci Vlade Srbije koja je u julu ove godine Ulicu Braće Radić proglasila za nepokretno kulturno dobro, a kuće za objekte posebnog značaja. Odluka je objavljena u Službenom glasniku 12. jula ove godine.
 
Istovremeno, u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, bez čije saglasnosti od 2005. godine, od kada se ulica nalazi pod prethodnom zaštitom, ne može da se uradi nijedna intervencija, teče postupak prekvalifikovanja ovih objekata, piše Subotica.com
 
Iako Republički zavod za zaštitu spomenika kulture nije doneo odluku o prekvalifikovanju objekata u zaštićenoj zoni, Skupština grada Subotice je na sednici 10. oktobra donela Odluku o izmeni Plana detaljne regulacije (PDR) za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put, po kome ove kuće mogu da budu srušene.
 
Izmena plana, po svemu sudeći, najviše je obradovala preduzeće "DG Kompani" i, posle dobijene dozvole od strane Sekretarijata za građevinarstvo, dvadesetak dana kasnije kuće su sravljene sa zemljom.
 
Logično pitanje koje se postavlja je kako je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture mogao da da saglasnost na novi Plan detaljne regulacije, a da prethodno ne sačeka da krovna institucija na republičkom nivou da svoju reč.
 
Dok Međuopštinski zavod nije odgovorio na pitanja novinara portala Subotica.com, Republički zavod reagovao je na situaciju i naložio da se svi radovi obustave, kao i da se "prostor vrati u pređašnje stanje".
 
"Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, s obzirom na aktuelno rušenje objekata na brojevima od 41 do 45, treba da preduzme sve mere koje mu je Zakon o kulturnim dobrima stavio na raspolaganje, da zaustavi rušenje nepokretnih kulturnih dobara u Ulici Braće Radić, kao i da bez odlaganja obavesti vlasnika i investitora i naloži mu povraćaj objekata u prvobitno stanje u najkraćem roku. Republički zavod će o rušenju objekata, kao i o nesaglasju sa izmenom Plana detaljne regulacije, obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja, kao i donosioca odluke Skupštinu grada Subotice, koja je prilikom donošenja odluke o izmeni PDR u potpunosti ignorisala činjenicu da je Ulica Braće Radić prethodnom odlukom Vlade Srbije utvrđena kao nepokretno kulturno dobro", zaključeno je u dopisu upućenom Međuopštinskom zavodu.
  • Boger

    07.11.2019 22:05
    Čemu drama?
    Ta Braće Radić i nije naš bogznakakva ulica, odavno je trebala da se poravna...
  • NS

    07.11.2019 12:12
    Komentar
    Lupas ko Maxim po diviziji odnosi se na poslednji komentar. Imas u Novom Sadu i vise takvih situacija . Pardon pogresio sam, nije Novi Sad nego Novi Beton. Juce su bila dva komentara Novosadjanina i poslati su odgovori ali kao sto sam i ocekivao nisu objavljeni a odnose se na vest o izgradnji obdanista.klasican primer rada urbanizma i gradjevinske inspekcije.
  • Puk. Ratko Puškaš

    06.11.2019 21:25
    ...
    Veliki brat uzvraća udarac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.