Nedelju dana od pomora 10 tona ribe kod Srbobrana i dalje nepoznato ko je krivac

Ni posle nedelju dana nije otkriven krivac za pomor ribe na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana.
"Novosti" pišu da je nepobitno utvrđeno samo da je zagađenje stiglo iz smera Vrbasa, Kule i Crvenke, a pecaroši procenjuju da je uginulo više od 10 tona ribe. Ekolozi i ribolovci su ogorčeni na nadležne u JVP "Vode Vojvodine", najpre zbog izjave da pomor ribe ne predstavlja ekološku katastrofu, a potom i zbog tvrdnji da je posle akcidenta uklonjena sva uginula riba i poboljšan kvalitet kanalske vode.
 
"Na Kanalu se oseća trulež od uginulih smuđeva, štuka, somova, bucova i tolstolobika, kao i smrad materije koja je ugušila ribu. Uginulo je mnogo krupnih primeraka, neki i od 30 kilograma. Babuška, koja je najotpornija, i dalje 'zeva' hvatajući kiseonik, što je dokaz da voda nije pročišćena. Uništeno je prirodno mrestilište oko mosta. Šteta je neprocenjiva", naglašava Branislav Čobanov iz USR "Šaran".
 
U Vrbasu, Kuli i Crvenki, napomenuto je u saopštenju "Voda Vojvodine", registrovano je 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa pomorom ribe na VBK.
 
"Nema ih toliko, nego svega šest zagađivača, po tri u Crvenki i Vrbasu, a u Kuli već dugo ne radi nijedan industrijski pogon. Sve te vanredne inspekcijske kontrole su 'šminka' za javnost da bi se prikrilo stvarno stanje. Kad bi se zagađivač i otkrio, u šta ne verujem, ne bi bio kažnjen, jer po uredbi Vlade ne mora da ugradi prečistač otpadnih voda pre 2025. godine. Zato bi tu uredbu trebalo hitno ukinuti", rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac, koji je u Srbobranu organizovao skup na temu "Šta civili mogu da urade da se ovo ne ponovi".
 
Đurđevac je kazao da bi zagađenje, koje je uzrokovalo pomor ribe, bilo znatno ublaženo da su "Vode Vojvodine", kao staratelj VBK, blagovremeno pustile dovoljnu količinu sveže vode sa prevodnice kod Kucure.
 
"Trajno rešenje bilo bi osnivanje nacionalne laboratorije za analizu otpadnih voda, a Ministarstvo zaštite životne sredine bi trebalo da nabavi mobilne laboratorije za brzo uzorkovanje vode kad se dogode akcidenti", istakao je Đurđevac za beogradski list.
 
Sa skupa ekologa, ribolovaca i aktivnih građana u Srbobranu upućeno je više pitanja nadležnima povodom masovnog pomora ribe.
 
"Zašto se nije sastao Opštinski štab za vanredne situacije? Zar prodaja mrtve ili prigušene ribe nije ugrožavanje bezbednosti građana? Da li su Dom zdravlja u Srbobranu i Opšta bolnica u Vrbasu zabrinuti za zdravlje građana zbog zagađene vode i zagađene ribe na pijacama ili samo dočekuju bolest na svom pragu" ostala su pitanja bez odgovora.
 
  • neko

    13.11.2019 18:25
    @w/e

    botovi ne kapiraju tvoj sarkazam .
    Inace vrh ti je komentar
  • Igrarije

    12.11.2019 22:26
    Ma sta mi reče
    Biće vam poznato kad vad dete umre od raka...
  • Debil

    12.11.2019 19:15
    krive su babe sto prodaju jaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina