Nova stranka: Rekviziti iz filma "Maratonci" izbačeni na ulicu u Pančevu

Nova stranka saopštila je da su klavir, krevet za pokojnika i regal iz kuće Topalovića, rekviziti korišćeni za snimanje kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", bili izbačeni na ulicu u Pančevu.
Rekviziti su do sada čuvani u takozvanom Crvenom magacinu u Pančevu, a Nova stranka navodi da su se na ulici našli čuveni klavir na kojem je Seka Sablić svirala u ulozi Kristine, krevet za umirućeg sa početka filma i regal iz kuće Topalovića.
 
Nova stranka dodaje da su prolaznici s negodovanjem reagovali na prizor koji su zatekli ispred Crvenog magacina, posle čega su rekviziti vraćeni unutra.
 
 
Gradski odbor Nove stranke Pančevo istakao je da je prizor rekvizita izbačenih iz objekta, koji datira iz 18. veka i proglašen je spomenikom kulture, predstavlja sliku stanja u kojem se kultura u Srbiji danas nalazi.
 
"Srozana na najnižu lestvicu, u zemlji u kojoj se kao sistem vrednosti propagiraju rijaliti šou programi i prizeman rečnik sa javnih frekvencija, nažalost za posledicu ima i pomenuti slučaj u Pančevu. To je sistem vrednosti aktuelnog režima koji upravo kulturu, kao jedno od najoštrijih oruđa za kritiku, doživljava kao svog najvećeg neprijatelja", navodi se u saopštenju Nove stranke.
 
 
Inače, film Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug" sniman je na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u Pančevu. Kuća Topalovića nalazi se na Kosančićevom vencu u Beogradu, a kuća Bilija Pitona na Topčideru. Scena gde je Laki pregazio gospodina Rajkovića snimana je u Pionirskoj ulici na Košutnjaku.
 
U Pančevu je snimana čuvena scena obračuna između Topalovića i Bilija Pitona, kao i scena gde Đenka viče da ponovo radi bioskop, koja je snimana na Gimnazijskom trgu u ovom gradu.
  • Dejan

    17.11.2019 14:39
    Servusi
    Seka Sabljic je svirala pianino u bioskopu ,,a sada malo ona,, !! I svirala je klavir kod tate Bilija Pitona kuci, kad je najmladji Topalovic dosao na razgovor ,,mnogi su je trazili ja je nisam dao,, !! Meni je od tih rekvizata vrh ona kada u kojoj se kupa deda a ista kada se pojavljuje u Davitelj protiv davitelja gde Rahela Ferrari kupa Taska Nacica,svakog Petka smo te kupali i zajedno smo pevali, zatim onaj medved sto ga Bili udara po izlasku iz kuce !! Srbi,srbima s ljubavlju...
  • Kontraš

    17.11.2019 13:22
    Baš šteta što neka ustanova kulture nije mogla ove rekvizite ili makar klavir, negde da udomi. Mada, vidim da je u veoma lošem stanju. U razloge ne bih da ulazim.
    Ps: za ove što napadaju oko verodostojnosti klavira. Pitanje je da li ste vi gledali film jer to je klavir koji je Seka svirala ali u bioskopu.
  • /

    17.11.2019 12:49
    /
    pa nisu snsovci izbacili gipsani dekor iz kelijevih heroja da se istopi na kisi
    koji je stajao u holu skole nikola tesla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina