Besplatna degustacija vina, Apsolutno romantično i iriški delikatesi na Mačkovom danu mladog portugizera

Dvanaesti Mačkov dan mladog portugizera, ili kako se još naziva - Vinska nova godina, održaće se u petak, 22. novembra od 17 časova u Vinskoj ulici u Irigu.
Besplatna degustacija vina, Apsolutno romantično i iriški delikatesi na Mačkovom danu mladog portugizera
Foto: 021.rs
Jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, od prošle godine preseljena je baš tamo gde vino i nastaje, na Frušku goru, u Irig. Po tradiciji svečano se otvara prvo bure sa mladim vinom, koje je nastalo od grožđa iz berbe 2019. godine.
 
Bogat program je kolažnog karaktera: pobednik će biti proglašen na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, najstarijem konkursu ovakvog tipa u Srbiji; biće izabran i Vitez mladog portugizera, tu će titulu ove godine poneti televizijski i pozorišni glumac Aleksandar Dunić; biće izabrana i Mis portugizera, u okviru konkursa "Miss World Tourism Serbia", a nastupaće i Ana Sinicki, operska pevačica, te tamburaši i folklorni ansambl KUD "Zmaj" iz Iriga.
 
Posetioci će moći da prisustvuju i koncertu muzičke grupe "Apsolutno romantično" i degustiraju vrhunske delikatese preduzetnika iz Iriga i okoline (sirevi, mesne prerađevine, slatko i sl.). Manifestacija je potpuno besplatna, kao i degustacija portugizera svatovca.
 
 
Sava Jojić, osnivač "Mačkovog podruma", istakao je da i Novi Sad i Irig baštine tradiciju dobrih vina i vinogradarstva, ali da je portugizer kao sorta dugo bio potisnut.
 
"Svaka vinarija teži da ima nešto što je karakteriše. Ja sam se odlučio za dve sorte, portugizer i traminac. Portugizer je nešto što je svaka kuća imala i to je bila jedna od najboljih sorti grožđa na Fruškoj gori. Portugizer je moj omaž detinjstvu u vinogradu", naveo je Jojić i dodao da sve zemlje koje drže do vinogradarstva i vinarstva imaju svoj tradicionalni način na koji slave vina. U "Mačkovom podrumu" odlučili su se za Vinsku novu godinu.
 
Đurđica Jojić, izvršna direktorka vinarije, naglašava je da je ovaj dan zamišljen kao opušten događaj na kom će gosti moći besplatno da degustiraju vino i probaju gastronomske specijalitete.
 
"Program je šarolik, ali je osnovna ideja bila da okupimo sve one koje inspiriše ljubav prema vinu, Fruškoj gori i Sremu. U tu ideju se sasvim lepo uklapaju i operska pevačica i folklor i tamburaši", dodala je ona. 
 
 
Svi posetioci koji budu želeli mogu da učestvuju i u nagradnoj igri u kojoj će moći da osvoje lepe poklone od izlagača.
 
Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Opštine Irig, kaže da je ta opština prepoznala ovu manifestaciju kao izuzetno važnu za razvoj turizma.
 
"Dan mladog portugizera ne promoviše samo vino i vinogradarstvo, već i ostale proizvode proizvedene na teritoriji Iriga, kao što su suhomesnati i mlečni proizvodi, džemovi, marmelade i slično. Time se indirektno utiče i na razvoj opštine i ostanak stanovništva u malim sredinama", ocenio je Pušić. 
 
 
Za sve zainteresovane obezbeđen je i prevoz iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice. Detalji se mogu naći na sajtu Mačkovog podruma. 
  • Duško

    19.11.2019 20:04
    @Beaujolais Primeur
    Nije bas tako, pravo mlado vino je radjeno karbonskom maceracijom, to je posebna tehnologija, vino je potpuno tehnoloski zavrseno, i moze da se pije spokojno cele godine, bas kao i bozole nuvo!
  • Beaujolais Primeur

    19.11.2019 16:27
    21.11.2019
    KULT MLADOG VINA
    ...prijatno druzenje uz dobru zakusku, veselo drustvo!
    ovo mlado vino ne moze da stoji; mora se popiti za dve (2) nedelje...
    zato, uzivajte!
    w.
  • nebesky

    19.11.2019 15:50
    Dođite
    Da probamo(!) mlado vino i iriške specijalitete. Samo pazite, mlado vino strašnije udara u glavu od mladih žena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".