Subotica: Građani protiv svetlećih reklama u zaštićenom gradskom jezgru

U Subotici je u toku postavljanje 26 svetlećih reklama tipa "city-light" u zaštićenom gradskom jezgru i u naselju Radijalac.
Subotica: Građani protiv svetlećih reklama u zaštićenom gradskom jezgru
Foto: 021
Stanovnici se oštro protive postavljanju ovakvih reklama zato što, kako navode, ograničavaju njihovo kretanje i predstavljaju opasnost za decu i osobe sa invaliditetom, piše Radio slobodna Evropa.
 
Subotičanka Desanka Rašović rekla je za Radio slobodna Evropa (RSE) da je ovim uništeno najlepše šetalište na Radijalcu i da ga smatra nebezbednim.
 
"I šta su sad napravili ovde? Prvo, deca kad jurcaju da gledamo kako će udariti u to, drugo, nemamo nikakav pregled, treće, to je najopasnije, jer nema žene na Radijalcu kojoj nije tašna uzeta, bar vidimo pregledno ko nam ide, pa se čuvamo na neki način. Da li je neko pitan za ovo? Šta je urađeno ovo, i na šta ovo liči? Moglo je sa strane da se namesti, ovo ovde su nam uništili. Ovo neće dugo trajati sigurno, jer ćemo napraviti protest zbog ovog. Na šta ovo liči? Ovo je užas. Više nego strašno", smatra Rašović.
 
Subotičanin Dragan Krasić rekao je da mu reklame kao reklame ne smetaju, ali da se na ovaj način postave na šetalište je "baš, baš ružno".
 
"Ne bih imao ništa protiv da je to negde sa strane. Nikako se ne uklapa. Ne treba biti urbanista da skontaš da je nešto ružno, da mu nikako nije mesto u ovom ambijentu. Centar je lep, manje više, sam po sebi, ali sa tim iskačućim reklamama, bodu oči, ružno je, nije im tu mesto", smatra Krasić.
 
U gradskom jezgru Subotice, koje je proglašeno za kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja, postavljanje sredstava za oglašavanje ovog tipa je planirano u skladu sa Rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.
 
Direktor "Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje" Subotica Predrag Radivojević rekao je da su svetleće table postavljene u pešačkim zonama po uzoru na sve veće gradove, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš.
 
"Naravno da je ideja da grad prihoduje u budžet od ovih i ostalih sredstava za oglašavanje. Konkretno, od ovih 'city light-ova', grad na godišnjem nivou planira da prihoduje nešto više od milion dinara", kazao je Radivojević.
 
Problematični panoi u zaštićenoj zoni
 
Vanredna profesorka na Građevinskom fakultetu u Subotici Viktorija Aladžić rekla je za RSE da postavljanje reklamnih panoa u centru grada sadrži više problematičnih aspekata.
 
"Na zone kretanja kakva je pešačka zona nikada ne treba staviti prepreku koja se prepreči u pravcu kretanja. Treba da stoji negde sa strane, u zoni mirovanja, da se ne bi ometalo kretanje. Na korzou pešaci moraju da obilaze prepreke, klupe, kandelabre, koji su takođe postavljeni na sredini, što takođe nije odgovarajuće, a sada i sa bočne strane imamo te reklame koje su preprečile prolazak", kazala je Aladžić.
 
Kao drugi problematičan aspekt navela je protivpožarnu zaštitu i mogućnost adekvatnog pristupa protivpožarnog vozila da, u slučaju potrebe, ugasi požar. Ona smatra da je apsolutno neadekvatno da se u zaštićenoj zoni postavljaju ovakvi reklamni panoi, kao i da je ovakvim odlukama otežano kretanje slepim ljudima.
 
"Kako slepi uopšte mogu da prođu Korzoom od tolikih prepreka koje stoje na putu i da se bezbedno kreću", upozorila je Aladžić.
 
Dodala je i da bi trebalo da postoje biciklističke staze koje prolaze kroz centar grada, kako bi građani brže mogli da stignu sa jednog kraja grada na drugi.
 
RSE još nije dobio odgovore na pitanja koja je uputio Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Subotica; gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu; Sekretarijatu za građevinarstvo, kao ni od Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, o tome da li su reklamne table postavljene u skladu sa propisima i da li su bezbedne za prolaznike.
  • Marina

    04.12.2019 12:33
    Veći problem za decu na korzuo su biciklisti koji jure,a ne svetleće reklame!!
  • ...

    02.12.2019 19:55
    Dosta bre svih reklama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina