Najcrnja ekološka tačka Evrope je u Vrbasu, procenjuje se da li je vredi čistiti

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu završeno je nakon osam godina, ali kako pišu Novosti, briga nije skinuta sa vrata, jer je potrebno obezbediti rentabilno poslovanje ovog pogona, što zasad, zbog nedovoljnog broja korisnika, nije lako.
Izgradnju CPPOV je sa više od 20 miliona evra finansirala EU kako bi se zaštitio Veliki bački kanal (VBK) i njegovi pobočni kraci, od kojih je jednim prošlog meseca doplovio industrijski otpad do kanala u Srbobranu i Bečeju i napravio nezapamćen pomor ribe.
 
Optimalno funkcionisanje CPPOV uslov je da počne čišćenje kanala kroz Vrbas, koji je, prema izveštaju Norveškog instituta za istraživanje voda, najcrnja ekološka tačka Evrope. Na filtere CPPOV, međutim, trenutno stiže svega 7.000 kubnih metara otpadnih voda, što je 24 odsto kapaciteta postrojenja.
 
"Za rad CPPOV do kraja 2019. po 10 miliona dinara obezbeđeno je iz opštinskih budžeta Vrbasa i Kule, a cilj je da se što pre utvrdi naknada koju bi korisnici plaćali za prečišćavanje otpadnih voda. U sistem naplate bila bi uključena javna komunalna preduzeća, kroz obračun svojih komunalnih usluga", kaže za "Novosti" Ranko Mitrović, v. d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula", međuopštinskog preduzeća, prvog takvog u Srbiji, formiranog za upravljanje CPPOV.
 
Mitrović ističe da je u CPPOV počela proizvodnja biogasa iz taloga koji se izdvaja iz otpadnih voda. Kako objašnjava, korišćenje biogasa štedi fiksne troškove CPPOV i time snižava cenu prečišćavanja, čiji bi varijabilni deo takođe mogao da bude umanjen, ali samo kad bi se povećao broj korisnika.
 
Predviđeno je da CPPOV preuzima otpadne vode sa kanalizacionih mreža u svim naseljima u vrbaskoj i iz Kule i Crvenke u kulskoj opštini. U Vrbasu, Kuli i Crvenki mreže su skoro završene, ali još mnoga domaćinstva nisu priključena, iako imaju prilike za to. Preostalo je da se kanalizacija izgradi u svih pet sela u vrbaskoj opštini, za šta se očekuje pomoć Republike i Pokrajine.
 
Održivost rada CPPOV najviše bi se osigurala kad bi se na centralni prečistač priključili veliki industrijski pogoni, poput "Karneksa", "Vitala" i "Medele" u Vrbasu ili "Jafe" i Šećerane u Crvenki. Mitrović kaže da u ovim fabrikama čekaju da se utvrdi cena prečišćavanja kako bi procenili da li im se isplati da otpadne vode usmeravaju ka CPPOV.
  • bora

    11.12.2019 08:16
    @osoba M
    Svaka opstina u YU imala je pravilnik koji kvalitet vode moze da se ispusta u
    kanalizaciju ako nije doneta novi na snazi je stari.Ovo je laz politicara koji su
    korumpirani i lokalnih samouprava koje stavljaju novac ispred zdravlja svojih
    sugradjana.Lokalnim samoupravama odgovara da dobijaju novac od zagadjivaca
    i to ogroman novac u Vrbsu je to nekoliko stotina hiljada evra.Nema sta da cekaju
    zagadjivaci sta njima odgovara gde da ispustaju otpadne vode DRZAVA JE BITNA
    i bitno je sta ona kaze a ona cuti jer joj odgovara zagadjenje.Da znate u YU su
    bili strozi standardi za otpadne vode nego u EU,druga je stvar sto se to nikada
    nije postovalo.Veliki problem u Vojvodini a i u celoj Srbiji je sto prehambena
    ind. kao tehnicku vodu moze da koristi samo drugu kategoriju vodev to vazi i za
    navodnjavanje u poljoprivredi.
  • Bor Boranin

    10.12.2019 22:29
    Borska trovačnica
    Svaka čast Vrbasu, ali najzagađenije i najotrovanije mesto na evropskoj karti u zadnjem periodu je grad Bor sa okolinom. One priče da je kvalitet vazduha u Bor bolji od onog iz 1903. godine, pre početka rudarenja. Osim toga industrijske vode i Borska reka su ambijenti sa svim mogućim trovanjima, U vazduhu su skoncentrisani svi mogući otrovi i štetne materije od žive, arsena, sumpor-dioksid, kadmijuma itd. Borani piju vodu tvrdoće 14 nemačkih stepena. Ujutru u Boru leži topionički gas kao jezero u kom ne može da se pliva, a može se ugušiti. Od onih 3600 ljudi koji nastradaju od zagađenog vazduha u Srbiji, ako je to tačno, koliko borana i lepe boranke pobegnu od zagađenja na onaj svet? Mnogo. Vlasti jedva su prodali RTB Bor, nakon promašenih i unakaženih investicija, tehnologije i preskupe promašaje od strane Spaskovskog i njegove kamarile i mentorstva od strane njegovog vođe.
  • Osoba M

    10.12.2019 09:56
    "...u ovim fabrikama čekaju da se utvrdi cena prečišćavanja kako bi procenili da li im se isplati da otpadne vode usmeravaju ka CPPOV". Zasto im je uopste i dat izbor? Naravno da nece hteti, kada mogu da sibnu otpad u kanal za dzaba i nikada nece odgovarati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".