Seoske kuće sa okućnicom za 20 izbegličkih porodica u Vojvodini

Ukupno 20 izbegličkih porodica u Vojvodini dobilo je ugovore za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.
Bespovratnu pomoć za stambeno zbrinjavanje, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, obezbedila je Pokrajinska vlada, a korisnicima je dodeljena preko programa Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Maksimalan iznos za kupovinu kuće iznosi milion dinara.
 
"Pokrajinska vlada je predložila da se izbegličkim porodicama koje su koristile sredstva za stambeno zbrinjavanje pre 2018. godine, kroz neku vrstu kreditnog aranžmana, otpišu ranije stečene obaveze, i da se na taj način stave u jednak položaj sa onima koji danas dobijaju bespovratna sredstva", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je taj predlog upućen Skupštini Vojvodine na usvajanje.
 
Mirović je još naglasio da Pokrajina godinama podržava izbegličku populaciju putem različitih programa, kao što je nabavka građevinskog materijala, poljoprivrednih mašina i stipendiranje, te da će rast planiranih sredstava za programe Fonda i u 2020. godini biti uočljiv.
 
Direktor Fonda Duško Ćutilo kazao je da su od 2007. do danas ovim vidom pomoći zbrinute 484 porodice. Od pre dve godine, zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, pomoć za kupovinu kuća je bespovratna.
 
Ćutilo je istakao i izuzetnu saradnju Fonda sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji je obezbedio sredstva za nabavku građevinskog materijala porodicama koje su prethodnih godina dobile sredstva od Fonda.
  • Maja

    17.12.2019 13:31
    Izbeglicama treba pomoci. Naravno trebalo bi doneti i niz strogih pravila npr. ne mozes primati socijalu a da ne radis, kao ni deciji dodatak ,besplatne udzbenike itd. Sve izbeglice se moraju ravnoprano tretirati mislim na one kojima je potrebna pomoc meni nije bitno da li je neko izbegao iz Sirije , BiH svi su oni pobegli od rata od nekud. E sad naravno kao sto su vec neki spomenuli status izbeglice niko ne moze imati dozivotno to su prosto gluposti. Izbegli '90 su dosada primali silne pomoci sto je sasvim ok ali je red da se ta pomoc preusmeri tamo gde je potrebnija a time mislim na one koji su "sveze"izbegli.
  • S

    17.12.2019 12:04
    @Nadrealno U pravu ste, stalno zaboravljam da je već odavno dokazano da su se tokom ratnog perioda devedesetih, bosanski državljani srpske nacionalnosti masovno samoubijali i samozakopavali u masovnim grobnicama širom Bosne i Hercegovine. Zato su i prirodno oni optuženi za nepostojeće zločine nad njima pušteni na slobodu. Istina, ne znam gde ste sada pronašli i ćirilicu obzirom da to još niko nije pomenuo na ovoj temi, ali verujem da je to deo vaše nepresušne mržnje koje imate i za izvoz. Evropa jedva čeka da im se pridružite, kažu fale im takvi ljudi.
    @@S Nažalost, za vas nema mesta među pristojnim ljudskim bićima.
    @Trt Tako je, to jeste urnebesno osim što ovde to niko nije napisao osim vas pa je pitanje ko to radi ako naravno niste izmislili, a isto je urnebesno i kad "likovi" koji tvrde da je 20 godina sasvim dovoljno da steknete sve što vam je oteto i spaljeno te stoga ne možete biti ugroženi komentarišu kako su tzv. "starosedeoci" ugroženi iako su ovde i duže od tih 20 godina. Još da neko istraži taj paradoks gde tzv. "starosedeocima" nisu bili dovoljni ni vekovi naspram izbeglica kojima je za isti posao dovoljno dve decenije. Nije valjda da su tzv. "starosedeoci" toliko glupi i nesposobni u odnosu na ove druge?
  • Trt

    16.12.2019 09:36
    Meni je svaki put urnebesno kad likovi koji komentarišu kako sirijske izbeglice 'nisu više izbeglice jer su već otišli iz ratnog područja' brane likove koji se šlepaju na taj status 30 godina posle prestanka sukoba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.