Revizor u Šidu: Milioni dodeljeni mimo zakona, povlašćenima poslovi i uvećani koeficijenti

Više od 174 miliona dinara potrošeno mimo zakona na javne nabavke, uvećani koeficijenti u kabinetu predsednika opštine i opštinskom veću, zapošljavanje bez saglasnosti Vlade Srbije i burazerski poslovi samo su deo problema koje je državna revizorska institucija uočila u kontroli poslovanja čelnika opštine Šid.
Revizor u Šidu: Milioni dodeljeni mimo zakona, povlašćenima poslovi i uvećani koeficijenti
Foto: 021.rs
Državni revizor obišao je Šid u nameri da proveri poslovanje za 2018. godinu, a vođen iskustvom da su dosadašnje revizije po opštinama dokazale značajne nepravilnosti u trošenju i planiranju, javnim nabavkama i isplatama zarada.
 
Ista situacija bila je i u Šidu, gde je lokalna vlast trošila određene sume iz budžeta na stvari koje nisu bile predviđene budžetom.
 
Umesto da plan javnih nabavki u opštini donesu organi opštine, to je učinio direktno predsednik opštine. Milioni su potrošeni mimo zakona - za nabavku zimskog održavanja puteva i ulica, za uslugu štampanja, za fiksnu telefoniju, za uslugu osiguranja, za advokatske usluge... 
 
Plan javnih nabavki menjan je čak 10 puta u toku godine, a neke od izmena nisu ni javno objavljene.
 
Revizor je primetio da su čelnici opštine dva puta sproveli istu javnu nabavku - za održavanje puteva i ulica tokom zime, umesto da su sproveli jednu nabavku i podelili je u partije. Tako je ista firma, "MNK Komerc" iz Šida, dobijala ove poslove svaki put, a u ukupnoj vrednosti od skoro 25 miliona dinara. 
 
Iako nisu ni planirali nabavku fiksne telefonije, ipak su s Telekomom sklopili ugovor vredan milion dinara bez javne nabavke. Revizor je preporučio da se nabavke fiksne i mobilne telefonije sprovode zajednički, s obzirom na to da operatori nude i usluge fiksne telefonije.
 
Kad je reč o ovim advokatskim ulugama, nije sprovedena nabavka, ali jeste nezakonito potpisan ugovor vredan 640.000 dinara sa advokatskom firmom čije ime se ne navodi u izveštaju DRI. Ugovor s advokatom važeći je 11. aprila 2018. godine, a sklopljen je na neodređeno vreme, bez ikakve specifikacije koja je vrednost tog ugovora. Poznato je da je angažovani advokat mesečno fakturisao i dobijao 80.000 dinara, a da u fakturama nije ni bio tačan opis poslova koje je dotični obavljao u toku meseca. 
 
Pojedine nabavke sprovedene su bez ikakve konkurencije u postupku ili uopšte bez nabavki. Tako je Kulturno-obrazovni centar potrošio 4,5 miliona dinara na troškove reprezentacije, nabavku dizel-goriva, ugostiteljske usluge i održavanje automobila.
 
Povlašćeni zaposleni
 
Opština je isplatila najmanje šest miliona dinara zaposlenima suprotno propisima. Svih šestoro članova opštinskog veća imalo je nezakonito uvećane koeficijente, pa samim tim i veću platu, kao i zamenik predsednika opštine, kojem je računat koeficijent 7,50 umesto 6,50. S druge strane, pomoćniku za ekonomski razvoj opštine nije bio pravilno obračunat minuli rad, što je dovelo do toga da je zakinut za vreme provedeno kod poslodavca, pa samim tim i za izvesnu sumu.
 
Uvećane koeficijente imalo je i svih devetoro zaposlenih u Galeriji "Sava Šumanović", petnaestoro zaposlenih u Kulturno-obrazovnom centru, svi zaposleni u Narednoj biblioteci...
 
S druge strane, nije bilo nepravilnosti kod isplata naknada prevoza za zaposlene, socijalnih davanja zaposlenima i nagrada. Čelnici su u toku revizije ispravili određene nepravilnosti, a za sve ostalo imaju rok od 90 dana, kad će biti u obavezi da revizoru dostave odazivni izveštaj.
  • Ljubica

    16.01.2020 09:57
    I pored revizorskih dokaza, oni su svi I dalje tamo i niko im nista nece uraditi. Jedni te isti se godinama vrte u krug I kradu te malo preostale bede, a niko se nije potrudio da stvori perspektivu za mlade ljude, nego sve sebi u dzep.
  • dragank

    30.12.2019 19:14
    Ništa iznenadjujuće.
    Videli od predsednika i brata mu,
    ministra i tate mu,
    ministra i tetke mu...
  • Radikal

    24.12.2019 15:22
    Srbija
    Sve lopovi se uhvatili funkcija.Vucic je posten i zeli dobro srbiji ali nezna sta banda radi po opstinama.Udruze se i kradu urusavaju zivot u opstini i svi imaju udeo jer tako jedni druge stite.To je neprijateljski cin prema drzavi i sada ce svi da odgovaraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina