Subotica: Odbornici hrvatske manjinske stranke napustili sednicu zbog diskriminacije

Odbornici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) napustili su u ponedeljak sednicu gradske skupštine u Subotici optužujući lokalno rukovodstvo Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za diskriminaciju hrvatske manjine, jer onemogućavaju početak procesa formiranja hrvatskog školskog centra u tom gradu.
Godinu dana od podnošenja inicijative, u dnevni red Skupštine grada nije uvrštena izmena odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice, što je preduslov za formalnu registraciju centra, izjavio je odbornik DSHV Tomislav Žigmanov, prenosi Hina.
 
To je, kako je rekao, "više nego očigledan gest diskriminacije kada su u pitanju inicijative hrvatske zajednice".
 
Po rečima Žigmanova, još polovinom prošle godine Autonomna pokrajina Vojvodine i nadležno ministarstvo doneli su odluku o formiranju radne grupe za osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici, na inicijativu DSHV.
 
"O tome je bilo reči i s najvišim predstavnicima Republike Srbije, s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a to kao preporuka stoji i u preporukama Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske", rekao je on.
 
Ne možemo da verujemo, istakao je on, "da unutar Srbije ne postoji sistem koji koordinirano radi na ostvarivanju temeljnih odluka koje smo dogovorili s višim instancama vlasti, i da grad Subotica deluje kao neka vrsta odmetnutog dela tih struktura".
 
Žigmanov kaže da odgovornim smatra gradske čelnike SNS i gradonačelnika Subotice kao i lidera SVM. Formiranje Hrvatskog školskog centra trebalo bi da bude najveći projekat zajednice u području obrazovanja, od uspostavljanja nastave na hrvatskom jeziku 2002.
 
Nema službenog objašnjenja zašto vođstvo grada godinu dana to pitanje ne uvrštava u dnevni red gradske skupštine.
  • Ustav

    26.12.2019 12:26
    Ma ni jedna država u svetu ne poštuje ustav ni prema kome, a ne samo Srbija ili Hrvatska.
    Svi advokati podržavaju da se svi građani tretiraju kao ovce.
  • Paor

    26.12.2019 07:40
    Iskreno
    Tamo gde ih ima 33% (+1) mogu da ostvaruju svoja prava, jer su oni to pravilo postavili Srbima u Republici Hrvatskoj.
    Eno u Vukovaru i pored toga što Srba ima više od 33% ne mogu da imaju table u gradu na svom srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Tu Hrvati ignorišu i svoj Ustav, a skupštinski materijal se ne štampa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.
    Tamo gde i odštampaju nešto na ćiriličnom pismu, to bude na hrvatskom jeziku, a ne na srpskom (tako tekstovi vrve od termina gospodarstvo, čimbenik, općina, obtelj, mirovina, i sl.).

    Prava nacionalnih mawina treba poštovati, ali ne kroz reciprocitet, tako da sledeći ono što zagovaraju Hrvati (cenzus od 33% + 1) znači da oni u Republici Srbiji ni na jednom jedinom mestu ne ispuwavaju ove uslove.
  • @Mirelo

    25.12.2019 22:07
    "Ti si demagog" su komunisti govorili i trogodišnjacima.
    Vreme je da počnete da čitate knjige.
    Bolje organizujte tih 60 000 Hrvata da se založe i pritisnu za kvalitetnije zdravstvo u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".