Na više od 15.000 mladih s mentalnim smetnjama u Vojvodini ide svega šestoro specijalista

Više od 15.000 dece i tinejdžera u Vojvodini ima neke mentalne smetnje, ali dijagnozu mentalnog poremećaja ima samo polovina ove populacije.
Na više od 15.000 mladih s mentalnim smetnjama u Vojvodini ide svega šestoro specijalista
Foto: Pexels
Prošle godine je samo u Kliničkom centru Vojvodine obavljeno više od 3.400 pregleda dece i adolescenata s mentalnim poremećajima.
 
Dijagnostikom i zbrinjavanjem dece s mentalnim poremećajima bavi se izuzetno malo psihijatara u Vojvodini - svega šestoro specijalista, dok za zbrinjavanje maloletnika s mentalnim poremećajima postoji samo jedno bolničko odeljenje sa 13 kreveta.
 
Ovo su samo neki od zabrinjujućih podataka koji su doveli do namere da se ove godine u Vojvodini usvoji i sprovodi program ranog prepoznavanja i smanjenja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba.
 
Kako se navodi u odluci koja reguliše ovaj poseban program u oblasti zdravlja u Vojvodini, mentalni poremećaji dečjeg doba kasno se prepoznaju, zbog čega je potrebno prevashodno edukovati zdravstvene radnike da iste prepoznaju na vreme. Neke vrlo jasno vidljive psihičke poremećaje lako je prepoznati, ali su problem postepena i blaga napredovanja mentalnih oboljenja kod dece i mladih, a koji ostavljaju ogromne posledice u kasnijem životu i onemogućavaju da osoba živi normalan i zdrav život.
 
Pokrajina je osmislila i napisala ovaj program u vidu šestomesečne obuke zdravstvenih radnika u domovima zdravlja po Vojvodini, a konkretno u Titelu, Baču, Pećincima, Malom Iđošu, Žitištu i Novoj Crnji. Ove obuke držaće specijalisti psihologije iz Kliničkog centra Vojvodine, a projekat obuhvata i formiranje regionalnih timova za ranu dijagnostiku i tretman psihijatrijskih poremećaja kod mladih u okviru zdravstvenih ustanova u Vojvodini.
 
Za realizaciju svih aktivnosti izdvaja se 1,1 milion dinara.
  • Pera

    12.01.2020 10:31
    Broj dece i mladih kojima je potrebna usluga savetovanja je ogroman. Ali zaista ogroman.
  • High ISO

    10.01.2020 08:32
    Zemlja kretena. PatriJoti, jos vam nije jasno da ste sve zasrali? Ama bas sve, ne sami sto ste dotakli nego i pogledali. Ljudi beze od vas, bukvalno beze. Pogledajte se jednom u ogledalo i vec jednom priznajte da ste nesposobni.
  • Stanoje Zoranovic

    10.01.2020 07:47
    Korupcija
    Ovo je jedna od najnemoralnijih vijesti koju sam pročitao. Naše društvo je toliko zatrovano korupcijom i nemoralnim radnjama. Javni sektor je postao stranačka firma za zapošljavanje familije i prijatelja. A niko neshvata da su ova djeca naša odgovornost i obaveza. Nas sviju i cijelog društva. Mozda bi trebalo da gradska uprava novi sad raspiše još jednom koknurs za ideju pecaroškog mosta i potroši 7 miloona. A za ovu djecu nikada nisu pokusali nešto da urade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.