Subotica: Oduzete protivzakonito držane strogo zaštićenje ptice pevačice

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, inspekcija za zaštitu životne sredine, te Policijska uprava u Subotici pronašli su u ovom gradu protivzakonita držane strogo zaštićene vrste ptica.
U pitanju je 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češlјugara, četiri čiška, četiri konoplјarke i jedna žutarica.
 
"Ptice su oduzete od osobe koja ih je držala u zaroblјeništvu, a nakon toga su privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlјe životinje Zoo vrta 'Palić' do puštanja u prirodu. Protiv osobe koja je držala ove ptice pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima", navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
U Zavodu naglašavaju da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno zaroblјavati divlјe strogo zaštićene vrste koje žive u prirodi iz bilo kojeg razloga.
 
"Ovakav slučaj deo je veoma velikog, masovnog hvatanja divlјih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zaroblјeništvu. U nekim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemlјama, neke vrste ptica pevačica se drže kao ukras radi pesme (naročito češlјugari) ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične. Pri tome se ženke nemilosrdno odstranjuju, a takođe ogroman broj uhvađenih jedinki strada pre nego što budu sposobne za razmnožavanje", ukazuje se u saopštenju.
 
Budući da se ilegalno hvatanje ptica pevačica obavlja dok su ptice u jatima, tokom hladnog perioda godine, i pomoću mreža, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva sve koji se zadržavaju u prirodi da ovakve pojave prijave na telefon 021/4896-306, te da prijave one koji divlјe ptice nezakonito drže u kavezima da bi se nastavilo sa otkrivanjem i pravnim procesuiranjem ovakvih slučajeva.
  • krivolovci

    23.01.2020 05:55
    pod zastitom?
    ili od pripadnosti?---
  • Zoran

    21.01.2020 20:17
    Zoo vrt
    @Danijela

    Nemojte pisati gluposti. Te ptice se ne drže u zoo vrtovima. Zebe nisu zanimljive posetiocima. Zoo vrt na Paliću radi pod kontrolom Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Svaka jedinka se prati i proverava. Oduzete su ptice iz skučenih i prljavih kaveza gde su strpane da bi se neki tip sladio njihovom usiljenom pesmom, da bi ih nasilno ukrštao i mučio do kraja jadnog života. Svuda im je bolje nego tamo, a posebno im je dobro u prirodi gde će ih pustiti kroz neko vreme.
  • Danijela

    21.01.2020 09:44
    Sta reci...
    Kao vi cete ih pustiti... Imam iskustva na zalost. Na takav nacin se obogate zoloski vrtovi. Kako se tako drzava ne fokusira na zlostavljanje pasa i macki po ulicama,na trovanje i ubijanje zivotinja, na narko dilere da nam ne truju decu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina