Predsedniku udruženja odgajivača sitnih životinja oduzete zaštićene vrste divljih guski

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela je od žitelja Bačkog Gradišta, dve divlje guske, koje su bile osakaćene i nuđene na prodaju na sajmu u Somboru.
Šezdesettrogodišnji meštanin Bačkog Gradišta, koji je izjavio i da je predsednik društva za odgoj malih životinja, divlje guske je dobio kao male ptice dok su još bile u paperju, a vremenom ih je zadržao, hranio i amputirao im krila. 
 
"Obe jedinke su, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje u zarobljeništvu i prodaju strogo zaštićenih divljih životinja, privremeno oduzete i smeštene na oporavak u Prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću. Protiv Ž. T. biće podneta prijava pravosudnim organima za držanje u zarobljeništvu i nuđenje na prodaju strogo zaštićene vrste, a ptice će ostati u prihvatilištu, budući da su trajno onesposobljene za let", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
Po pristizanju ptica u Prihvatilište, veterinar ih je pregledao i snimio rentgenom, utvrdivši da obe divlje guske imaju amputirano levo krilo, te da je krilo presečeno na sredini kostiju krila. 
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ukazuje i na čestu praksu uzimanja divljih životinja iz prirode i držanja u zarobljeništvu. Osim što se na ovaj način krše propisi, smatrajući da su divlje ptice poželjne kao kućni ljubimci ili ukrasna živina, one se često grubo zlostavljaju sakaćenjem kako ne bi mogle da odlete.
 
"U ovom slučaju to je bilo posebno grubo, budući da su krila divljim guskama odsečena na sredini kostiju, a preživele ptice ostale su trajno bez mogućnosti za let i život u prirodi", poručuje Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 
 
U Zavodu navode da su berze sitnih životinja, koje se organizuju u blizini sajmova i izložbi ljubimaca i domaće živine, postale mesta česte nedozvoljene trgovine zaštićenim vrstama, kako živim, tako i njihovim delovima tela i derivatima. 
 
Ukoliko se u prirodi nađe strogo zaštićena divlja životinja koja nije u mogućnosti da se kreće, potrebno je taj nalaz što pre prijaviti Ministarstvu za zaštitu životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode.
  • MonteDushano

    04.02.2020 11:32
    Samo obični čovek nema prava na imovinu. Mislite o tome.
  • ime

    03.02.2020 17:11
    a što se u Palićkom zoo vrtu drže životinje u nehumanim uslovima to nikom ništa jel?
  • Nenad

    03.02.2020 17:05
    A gusani gde su?
    Mora to pred izbore nikad se ne zna koliko ce zahvaliti gusaka pred izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.