Propao i deseti pokušaj prodaje Jugoremedije, radnici godinama čekaju da se vrate na posao

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija u stečaju ni u desetom pokušaju nije prodata, iako je ovog puta bila najbliža pronalaženju novog vlasnika.
Propao i deseti pokušaj prodaje Jugoremedije, radnici godinama čekaju da se vrate na posao
Foto: Pixabay
Odbor poverilaca odbio je ponudu kompanije "Project One" iz Beograda da fabriku otkupi za nešto više od 470 miliona dinara. Razlog je, kažu, to što se pojavio novi zainteresovani kupac koji nudi više novca i spreman je da u Zrenjaninu oživi proizvodnju lekova.
 
Nekada uspešna fabrika, danas siroče koje godinama čeka novog vlasnika. Zaključani pogoni očuvani su i spremni da ponovo prime radnike. Uprkos tome, devet pokušaja prodaje završeno je neuspehom. Kada je stečajni upravnik oglasio deseti, a tri zainteresovane kompanije dale ponude, konačno se pojavila nada.
 
"Nisu one koje smo mi očekivali da će biti i nadali se da će se Jugoremedija prodati, ali ipak daje nadu da ovo može da se pokrene i da se ljudi vrate na posao", kaže za N1 Vladimir Pecikoza iz Odbora poverilaca Jugoremedije.
 
Blizu 400 nekadašnjih radnika Jugoremedije, takvu vest čeka od 2012. kada je proglašen stečaj. I ovog puta se, međutim, ispostavilo da od prodaje nema ništa. Ipak, sa bitnom razlikom – Odbor poverilaca nije prihvatio najbolju ponudu, jer je stigla bolja.
 
Kako je Pecikoza pojasnio za N1, turska firma "Birgim Avrupa", inače dugogodišnji partner i jedan od najvećih poverilaca Jugoremedije, spremna je da je otkupi i ponovo pokrene proizvodnju. Takvu mogućnost nedavno je spomenuo i zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
Evropska unija svrstala je privatizaciju Jugoremedije na listu 24 sporne privatizacije u Srbiji. Godine 2002. kupio ju je privrednik Jovica Stefanović Nini, a privatizacija je raskinuta 2007. nakon protesta radnika. Njihova borba tu se, međutim, nije zvršila. Poslednjih nekoliko godina vode je sa bivšim zakupcem, inače kadrom SPS-a, koji odbija da vrati dozvole za proizvodnju i promet lekova.
 
Opširnije na sajtu N1.
  • fokan

    04.02.2020 12:14
    Rekli ste...
    "Poslednjih nekoliko godina vode je sa bivšim zakupcem, inače kadrom SPS-a, koji odbija da vrati dozvole za proizvodnju i promet lekova."
    A mislili ste sa da vode borbu sa pekarom, inače kadrom SPS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina