Bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i još dvoje uhapšeni zbog malverzacija oko Fabrike vode

Policija je, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila tri osobe koje se terete za zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.
Uhapšeni su bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije I. D. (66), koji je i bivše odgovorno lice u JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, kao i G. T. (47), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija". 
 
Takođe, uhapšen je N. O. (68), direktor beogradskog preduzeća "Synertech" i bivši direktor novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA". 
 
Sumnja se da su se N. O. i I. D. početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. 
 
Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.
 
Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. zloupotrebio službeni položaj.
 
Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.
 
N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.
 
Voda iz gradskog vodovoda, zbog nedozvoljene količine arsena, zabranjena je za piće od 2004. godine. Ugovor za prečišćavanje pijaće vode (fabriku vode) između gGrada Zrenjanina, odnosno javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i italijanske kompanije "Gruppo Zilio", potpisan je 12. februara 2015. Postrojenje je puštano u probni rad, u nekoliko navrata, a krajem prošle godine je, kako je navedeno, zbog tehničkih problema prestalo sa radom.
 
Reakcije pojedinih stranaka
 
Povodom ovog slučaja, Demokratska stranka saopštila je da je fabrika vode velika prevara građana Zrenjanina, da je neko na ovom poslu ozbiljno zaradio i da državni organi treba da urade svoj posao.
 
U vezi sa hapšenjem oglasio se i LSV, koji je pozdravio akciju hapšenja osumnjičenih za malverzacije u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.
 
"Ova akcija je morala uslediti mnogo ranije, jer je jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji. Građani Zrenjanina očekuju da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su umešani u protivzakonite radnje. Ništa manje bitno je i utvrđivanje političke odgovornosti svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka vezanih za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje vode", naveli su ligaši.
 
Takođe, oglasila se i Nova stranka, koja je rekla da su nedavno Gradska uprava i Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu postavili građanima linkove sa kojih mogu da skinu i pregledaju ispitivanja kvaliteta sirove i prečišćene vode, što vrlo cinično urađeno.
 
"Sva ispitivanja su smeštena u dva foldera, bez ikakvog komentara na rezultate. Nova stranka Zrenjanin stoga obeveštava građane da je ipak ovim potezom potvrđeno ono što svi znaju već nekoliko godina - prečistač za vodu ne radi, a postrojenje, koje je verovatno svetski rekorder u broju dana rada u probnom režimu, ne isporučuje vodu koja može da se pije. Pitanje za gradsku upravu je zato - zašto ne raskinete ugovor i čiji je interes da se ovaj 'mrtvac' održava i jede novac svih građana", kaže Nova stranka, uz napomenu da čelnici grada godinama daju lažna obećanja da će sutra poteći pijaća voda iz slavina i vuku za nos 80.000 građana. 
  • Jovan

    27.09.2020 17:49
    Zdrava voda
    Artejski bunari preko 100m dubine imaju Arsen Izbusiti sopstveni bunar ko ima dvoriste do 100m dubine, hidrofor i to je to, nema dotrajalih cevi. Inace Arsen je skoro nemoguce odstraniti iz vode rekla ni tehnolog za vodu iz moje firme a za bunare do 100m dubine cuo od jednog radnika iz vodovoda. Bicu siguran kad odnesem vodu na analizu.
  • Marko

    15.02.2020 13:52
    Ljubljana
    Davne 2005 godine smo dosli da bi ponudili filtraciju sa Slovenskom firmom. U to vrijeme neki Dalmacija je u dvoristu Zrenjaninskog vodovoda skupa sa nekim Cesima ljepio cijevi plasticne i neke posude i rezervoare kako ce on samo sa mehanickom filtracijom i peskom da sredi da voda bude cista. Wow reko moj sef i smijao se...Arsen se bez hemijskog i RO reversne osmoze nemoze odstaniti iz vode. I da se odstrani ima Zrenjanin drugi problem za kojeg treba najmanje 40 miliona Eura. A to je da su sve cijevi ugradjene u 60, 70, 80 godinama napravljene iz Asbesta i da se je tokom godina na svima akumulirao toliki broj naslaga Arsena koji ce se otapati jos desetljecima. Znaci glavne vodove i manje zameniti sa novim. Cim malo napukne ili se odlomi dio taloga dolazi do ispiranja Arsena i ostalih nuspojava sa Azbestom. Da ne govorimo o ventilima i delovima koji nikad nisu zamenjeni. I onda doso predsednik pa kaze; super 7 godina nam dajte grejs period i kredit na 20 godina i nama 10% kao stranci Radikalima itd. A moj sef se nasmijao i reko: ma da super i ja cu da zaradu dobijem nakon 8 godina. Srpska posla? ne hvala i otisli smo. Sa tim da smo prije toga uzeli vodu na analizu i odneli u Ljubljanski laboratorij - di nas je sledeci dan nazvala direktorica i pozvala Policiju. Mislila je da je voda iz Slovenije. Zao NE. Iz Zrenjanina i 50 puta je bilo Arsena vise nego od dozvoljenih granica. To nam nisu dali da objavimo u IV u Novom Sadu. I od onda evo vec 18 godina citam jedna te ista posla.
  • Anonimus

    14.02.2020 13:51
    Pa zbog ovakvih stvari mogli bi u celoj Srbiji hapsiti Al idu izbori i da voljeni poglavica pokaze kako brine o narodnim parama koje cure u stranacki dzep

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.