Pančevo: Trg dobija naziv po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu

Na inicijativu ruske strane započeta je procedura da se trg u Pančevu nazove po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu, naveo je nedavno ministar za rad Zoran Đorđević.
To je rečeno prilikom susreta Đorđevića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka pre četiri dana. 
 
Margelov je u Drugom svetskom ratu komandovao jedinicima 49. gardijske streljačke divizije Crvene armije koje su krajem 1944. godine oslobodile Pančevo i Južni Banat. On je, kako se navodi u stručnoj literaturi, bio najomiljeniji i najpoznatiji ruski vojskovođa dvadesetog veka, poznat po nadimku "čika Vanja".
 
U periodu posle Drugog svetskog rata osnovao je vazdušno-desantne snage VDV - elitni rod sovjetske vojske, svojevrsno jedinstven u svetu na koje su se potom ugledale armije svih značajnih država. Bio je general armije, heroj Sovjetskog saveza, a preminuo je u 1990. godine u Moskvi.
 
Njegova sposobnost, u Drugom svetskom ratu dolazi do izražaja od prvih sukoba - od operacije odbrane Lenjingrada 1941. godine, pa sve do oslobođenja Rumunije, Jugoslavije 1944. godine i završnih operacija rata 1945. godine.
  • Dejan

    18.02.2020 22:19
    Srb-i
    Boles srblja, zive za ruse i njihove ratne odpatke,stekaju evrici,kad nesto prodaju onda je to uz napomenu da je iz nemacke-austrice,svice a trce pod noge onima protiv kojih su ratovali uz nagovor zna se koga ! Glup narod,samogenocidan,izdeljen religijozno,politicki,moralno, bacis kosku i gludju
  • @Boža

    18.02.2020 20:54
    Служите се истом аргументацијом као Хитлер и Стаљин !
  • Boža

    18.02.2020 17:54
    Bune se oni bi radije da se trgovi zovu po imenima SS divizija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.