Kako do pomoći za porodice u Vojvodini: Vantelesna oplodnja, materinski dodatak i kupovina nekretnine

Porodice u Vojvodini u kojima se rodilo treće ili četvrto dete, a koje imaju potrebu da kupe novu nekretninu ili adaptiraju postojeću, imaju rok do 12. aprila da konkurišu za novčanu pomoć Pokrajinskog sekretarijata za demografiju.
Kako do pomoći za porodice u Vojvodini: Vantelesna oplodnja, materinski dodatak i kupovina nekretnine
Foto: Pixabay
Naime, u toku je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ovim porodicama, koji se odnosi na dogradnju, adaptaciju, rekonstrukciju, tekuće i investiciono održavanje nekretnine u vlasništvu ili suvlasništvu.
 
Pravo da konkurišu imaju porodice koje žive u Vojvodini, u kojima se počev od 1. januara 2019. godine rodilo treće ili četvrto dete. Pravo se odnosi na stanove i kuće, a dodeljuje se ukupno 150 miliona dinara. 
 
Svaka porodica može da se prijavi jednom, a po porodici se isplaćuje najviše 1,2 miliona dinara
 
Rok za prijavu je 12. april 2020. godine, a sve informacije o načinu prijave možete da pronađete OVDE.
 
Takođe, cele godine traju javni oglasi Pokrajine koji se odnose na materinski dodatak za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete i na postupak vantelesne oplodnje. 
 
U ovoj godini je ukupno 300 miliona dinara opredeljeno iz budžeta APV za materinski dodatak nezaposlenim majkama koje su počev od jula 2018. godine rodile treće ili četvrto dete, a na evidenciji su Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta, kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno. 
 
Isplata je mesečno, u iznosu od po 15.000 dinara, neprekidno i najduže 24 meseca. Zahtev se podnosi najkasnije do navršenih šest meseci života trećeg, odnosno četvrtog deteta, opštinskoj upravi u kojoj živi majka. Ovaj javni oglas otvoren je tokom cele godine, a svi detalji nalaze se OVDE.
 
U toku je i javni oglas vredan 50 miliona dinara namenjen biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Pravo na pokušaj vantelesne oplodnje u nekoj od zdravstvenih ustanova u Vojvodini imaju parovi i porodice u kojima žena nema više od 45 godina, što je napredak u odnosu na prethodne periode, kad je starosna granica bila 44 godine za žene.
 
Omogućeno je sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje, sa mogućnošću zamrzavanja embriona (nova mogućnost), u iznosu od 240.000 dinara i pravo na sufinansiranje troškova za krioembriotransfer u iznosu od 100.000 dinara, jednokratno. Više o ovoj meri čitajte detaljno u našem tekstu OVDE, a informacije o apliciranju su dostupne OVDE.
  • Hm...

    20.02.2020 20:31
    @Alisa
    Samo mala ispravka gospođo. Niko ne tera parove da ide privatno na veštačku oplodnju. To je njihov izbor, jer parovi imaju mogućnost da biraju klinike gde će obaviti proces, ali te klinike moraju da imaju licencu nadležnog Ministarstva. Uostalom, vantelesna oplodnja se radi i u Kliničkom centru Vojvodine, Betaniji.
  • PlaviAndjeo

    20.02.2020 20:18
    Sramota
    Sramotno je da Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita,pored svih troskova notar,katastar,prijave,poresko...za kupovanje nekretnine mladom bracnom paru sa dvoje dece uzme 1000 evra...ej bre...pa to je sramota za ovu drzavu.Kako pomazete mladima da se osamostale,osnuju porodicu i povecaju broj stanovnika kada im za sam ulazak u stambeni kredit treba 2000 evra za papire.A o vijanju papira da ne govorimo...mi smo u kamenom dobu dragi moji...nazalost.Ukinite NKOSK i ostale takse i olaksajte nam da kupimo nekretninu
  • ϟNϟ

    20.02.2020 19:22
    Lebensborn

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.