NDNV: Tražimo hitno obrazloženje smena Upravnog odbora Libertatee

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas zabrinutost zbog hitne smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom jeziku u Vojvodini u Novinsko-izdavačkoj ustanovi (NIU) Libertatea i poziva Nacionalni savet rumunske manjinske zajednice da hitnost promena u najvišem telu upravljanja tog lista obrazloži javnosti.
Prema informacijama iz redakcije lista Libertatea do smene u toj medijskoj kući je došlo nakon dužeg perioda pritisaka na novinare i saradnike, a bez transparentnosti u obrazloženju odluka o smeni i o imenovanju novih članova tog tela, naveo je NDNV.
 
To novinarsko udruženje zatražilo je od osnivača lista da svaku promenu koja može da utiče na autonomiju rada redakcije jasno i transparentno obrazloži kako novinarima i novinarkama tog lista, tako i široj zajednici.
 
"Nedopustivo je da se smene u značajnim institucijama nacionalnih manjina odvijaju na telefonskim sednicama, bez konstruktivne rasprave i obrazloženja takvih inicijativa. Pozivamo Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine da poštuje profesionalne standarde u oblasti informisanja i da se suzdržava od političkih upliva u rad redakcije lista NIU Libertatea", piše u saopštenju.
 
NDNV je dodao da podržava novinare koji su otvoreno progovorili o pritiscima koje trpe u redakcijama. "Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.
  • Marko

    21.02.2020 22:16
    A ko će da ih zaštiti? Sud? Neki zakon u ovoj bespravnoj rupi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.