Zrenjanin: Hektar zemljišta i do 10.000 evra

Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže cenu i do 10.000 evra.
Zrenjanin: Hektar zemljišta i do 10.000 evra
Foto: 021.rs
To je, kažu poljoprivrednici, gornja granica isplativosti.
 
Ipak, zemlja se kupuje i po toj visokoj ceni, jer se vrlo retko i nudi na prodaju.
 
"Zemlju po ovim cenama kupuju veliki poljoprivrednici, jer povećavaju posed. Poljoprivrednog zemljišta na tržištu gotovo da i nema. Mislim da je to razlog zbog kog su cene visoke. Visoka je cena i arende. U gradu je ona 200 evra, ali ima onih koji već godinama plaćaju 250 evra za hektar poljoprivrednog zemljišta, jer je u pitanju dugogodišnji zakup i ne bi da ostanu bez zemlje za obradu", kaže za portal Zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
Poljoprivrednici su se nadali da će restitucijom biti vraćeno više poljoprivrednog zemljišta, odnosno da će se to što se vrati pojaviti na tržištu. To se nije desilo.
 
"Poslednji put kada je vraćana zemlja, 1992. godine, to je povećalo ponudu, pa su i cene po kojima se zemlja prodavala bile manje. Sada se, koliko znam, vraćaju velike table i naslednici neće da tu zemlju prodaju. Više im se isplati da je u ovom trenutku daju u zakup", objašnjava Vukov.
 
Prema podacima Agencije za restituciju, na teritoriji grada Zrenjanina do danas je vraćeno oko 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
"Obraćaju mi se ljudi kojima se nudi za povraćaj zemlja u okolnim selima jer u gradu više, kako kažu, slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta za vraćanje nema. Ne znaju šta da rade, da li da prihvate ili da čekaju da im se isplati novac. Ni sam nisam pametan", zaključuje Vukov.
  • J

    07.10.2020 11:26
    Arenda
    Da lije istina da je arenda 650 e
  • Nada

    06.05.2020 11:50
    Zemljiste okoline Padeja
    Pozdrav,
    Da li mozda neko zna kolika je mesecna cena oranice na podrucju Padej, ako je u pitanju arenda.
    I kolika je kupovna cena po hektaru?
    Hvala.
  • Nada

    05.05.2020 11:31
    Pitanje
    Postovanje!
    Da li znaci 250 Evra po hektaru mesecno? Okolina Zrenjanina i Novog Miloseva.
    Hvala na odgovoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".