Titel dominira u visini zarada, plate u Novom Sadu 20.000 dinara više od realne srpske plate

Zaposleni u Titelu ostvarili su ogroman rast prosečne plate u periodu od samo mesec dana - decembarska prosečna zarada iznosila je 81.017 dinara neto ili 108.301 dinara bruto.
Titel dominira u visini zarada, plate u Novom Sadu 20.000 dinara više od realne srpske plate
Foto: 021.rs
Titel beleži najviše iznose prosečnih zarada u Vojvodini, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku za poslednji mesec 2019. godine.
 
Prosečna plata za teritoriju Vojvodine bila je 56.712 dinara neto ili 78.194 dinara bruto.
 
U Novom Sadu su plate u decembru u odnosu na novembar porasle za oko 4.000 dinara. Bruto plata bila je 90.813 dinara, dok je plata bez poreza i doprinosa iznosila 66.153 dinara.
 
Najniže zarade imali su zaposleni u Baču, što je trend koji je zastupljen mesecima unazad - 44.044 dinara neto. Razlog za ogroman rast zarada u Titelu može da se pronađe u eventualnim isplatama zarada i bonusa za kraj godine, iako nijedna druga opština u Vojvodini ne beleži toliki rast u iznosima prosečnih plata.
 
Kad je reč o zaposlenima u javnom sektoru, plate su standardno stabilne. Zaposleni u javnim preduzećima u proseku su dobijali 69.287 dinara, administracija je zaradila 70.164 dinara, dok je zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti isplaćeno u proseku 61.633 dinara. 
 
Ovi iznosi daleko su od iznosa koji građani Srbije zaista zarađuju. Republički zavod za statistiku vodi evidenciju o medijalnoj zaradi, iznosu do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a koja je najbliža realnoj prosečnoj plati u Srbiji. Medijalna zarada je u decembru na nivou cele države bila svega 44.530 dinara neto.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Gradjanin

    28.02.2020 01:58
    BOBANU IZ ITALIJE
    Pozdrav,iz SRBIJE "gradjaninu" Italije, BOBANU

    NARAVNO, da je posebnost, biti glup,. raditi za 2000 eura(ako je toliko), deliti sobu sa njih troje još, hraniti se.kikirikijem iz diskonta, nedeljom za ručak, častiti se, PARČETOM pice...
    I tako, mesecima
    . A onda, doći u Srbiju, sa "svih" uštedjenih 500 eura, i ta TRI DANA, prodavati maglu, o bajkovitoj Italiji..
    Potpuno razumem, tvoj komples.. :)
    U cilju da ti pomognem, budi moj gost, ta tri dana, kad.dodješ u Srbiju.. Nećeš biti na teretu, moje popljuvane plate.. A i, ugojićeš se ta tri dana.. Kompleks, neostvarenosti, nećeš izlečiti. To ostavljam, kolegama.doktorima,u Italiji :)
  • Gradjanin

    28.02.2020 01:38
    Ne stidiš se.?????
    Švajcarska
    Evo kako, "Gdin", novonastanjeni "švica mann" sa stenicama u "ŠVICA STANU, I ŠVICA KREVETU"... proda svoje poreklo, svoju zemlju, zarad nešto franaka..
    Nazove, svoj narod :"stadom goveda", u svom komentaru....
    To, što je, do.pre neki dan, bio... JEDNO OD TIH, NAZVANIH GOVEDA, ne sprečava ga, da bude, NEPISMENO GOVEDO, koje sada pase travu, na ŠVICA, pašnjacima.. A izmedju, svake, od tih paša, BIĆE STENICA, podguzna muva, svakom švajcarskom državljaninu... Pominje Turke, i druge, "nešvicarce"... ali profitabilne zanatlije..
    Sreću ti želim, "zemljače"... i još puno franaka.. I prskanja stenica, OKO TEBE...
    Ali, dzabe.... STENICU U TEBI, ni u "švici"... me mogu oprskati... Stoga :ostani tamo,još dugo, dugo...
  • ivan

    26.02.2020 20:54
    Napredno,a selo na ivici propasti,sve oronulo,verovatno neki naprednjaković,kao i AV,daje podatke,veze sa istinom nema......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina