Posebna sednica Skupštine Vojvodine zbog "bonusa" manjinskim partijama koje ne pređu cenzus

Poslanici Skupštine Vojvodine u ponedeljak, 2. marta, iznenadno će se naći u skupštinskoj sali, a kako bi usvojili autentično tumačenje akta koji se bavi podelom mandata.
Posebna sednica Skupštine Vojvodine zbog "bonusa" manjinskim partijama koje ne pređu cenzus
Foto: 021.rs
Konkretno, poslanici će razmatrati predlog autentičnog tumačenja odredbe 47. stav. 4 Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine, a koje akcenat stavlja na raspodelu mandata partija nacionalnih manjina.
 
U nedavno izmenjenoj odluci o izboru poslanika u Skupštini APV, navodi se već poznato spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto, ali se navodi i izmena pomenutog člana 47. stav 4.
 
"Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto".
 
To znači da će manjinske partije koje su na izborima osvojile, na primer, 2,99 odsto glasova, dobiti "bonus" od 35 odsto, dok isto neće važiti za manjinske partije koje su osvojile 3,01 odsto.
 
Inače, da bi manjinska partija učestvovala na izborima, prema izmenjenim pravilima, potrebno je da je odobri Pokrajinska izborna komisija (PIK). Međutim, PIK ima mogućnost da zatraži mišljenje nacionalnog saveta nacionalne manjine o tome da li se zaista radi o manjinskim partijama i koalicijama, ili ne. PIK može, ali i ne mora da usvoji mišljenje saveta, što je u opozicionim krugovima dovelo do sumnje da će se ovakav mehanizam koristiti za eliminaciju pojedinih, nepoželjnih manjinskih partija, ili pak za podršku drugima.
 
Zvaničan razlog za potrebom pomenutog autentičnog tumačenja leži u činjenici da u lokalnim sredinama u kojima je neka manjinska zajednica vrlo zastupljena, ista ima veliku političku snagu i lako može da osvoji većinu ili sve mandate u skupštini opštine. Na ovaj način, "bonusom" od 35 odsto biće nagrađene partije koje nisu najveće i najjače na lokalu, ali će se ova situacija preseliti i u pokrajinski parlament, u kojem je najjača manjinska partija Savez vojvođanskih Mađara.
 
Prema aktuelnom sistemu raspodele mandata, glasovi za partije koje nisu prešle cenzus pretvaraju se u mandate koji se raspoređuju partijama koje su prešle cenzus - osim glasova koje su osvojile manjinske partije.
 
U reagovanju na sazivanje nove sednice Skupštine Vojvodine s jednom tačkom dnevnog reda, u Savezu za Srbiju kažu da je reč o odluci koja je doneta "u hodu".
 
"Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, članica Saveza za Srbiju je upozoravala da je to loše rešenje i da će se tako mandati deliti na osnovu fiktivnih glasova nepostojećih birača, te da je jedini cilj ovakvog načina dodele mandata nagrađivanje lojalnih manjinskih koalicionih partnera. U međuvremenu, izgleda da je Srpska napredna stranka shvatila da se preigrala, pa sada sa 'autentičnim tumačenjem' predlaže da se 35 odsto obračunava samo za one manjinske stranke i koalicije koje ne pređu cenzus od tri odsto, što u praksi znači da svojim koalicionim partnerima, Savezu vojvođanskih Mađara, ne žele da prepuste dodatne mandate i nastoje da ih istisnu iz podele plena nakon izbora", navode u Savezu za Srbiju.
 
Osim toga, kažu u Savezu, ovaj predlog otvara niz pitanja u vezi sa raspodelom mandata jer se mandati manjinskih stranaka ne dele prema cenzusu od tri odsto, već po principu prirodnog praga.
 
"Pa se postavlja pitanje da li je predloženo tumačenje zakonito. Takođe se može desiti da jedna manjinska stranka osvoji 2,90 odsto glasova i da se njima obračuna korektivni faktor od 35 odsto, dok se dugoj manjinskoj listi koja osvoji 3,05 odsto glasova ne obračuna, te se stranke dovedu u neravnopravan položaj. Predloženo rešenje pokazuje opravdanost bojkota ovih izbora. Slične 'akrobacije' režim pravi i na državnom i lokalnom nivou, ali su na pokrajinskom nivou one najopasnije i najvidljivije. SNS i SVM prekrajanjem pravila izbornog procesa i veštačkm inženjeringom krajnjih rezultata lažnih izbora došli su do toga da sami određuje koga će pustiti u lažni pokrajinski parlament", zaključuju u Savezu za Srbiju koji će, kako su ranije naveli, bojkotovati predstojeće izbore.
  • Dr

    29.02.2020 08:55
    a sta drugo
    Nazovi doktori nisu učili sa razumevanjem ,ovo bi imalo smisla samo ako bi se primenjivalo na plate i penzije,ko nema za potrošačku korpu njemu dodatak od 35 %.
  • Slovak

    29.02.2020 00:05
    U Slovačkoj partiji na prošlim izborima bilo svega samo ne Slovaka. Ugurali se svašta u politiku a najbolje prošli nazovi zeleni.
  • AK

    28.02.2020 20:03
    Ma
    Ukinite cenzus, šta mrcvarite temu toliko. Još bolje, ukinite izbore, rasporedite se dekretom.

    St..o alava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina