VIDEO: Srpski državljani koji su došli iz Pariza smešteni u nehigijenskim uslovima, sukobili se sa vojskom i policijom

Oko stotinu srpskih državljana koji su sinoć sa pariskog aerodroma Šarl de Gol prebačeni u Srbiju trenutno se nalaze u centru za izbeglice na Paliću u nehigijenskim uslovima, piše KRIK.
"Nemamo gde ruke da operemo, nemamo maske, oni nas žrtvuju ovde", poručuju srpski državljani. Na snimku koji je objavio KRIK, vidi se da je došlo do verbalnog sukoba građana sa policijom i vojskom. 
 
Putnici iz Pariza sinoć su sleteli na aerodrom u Beogradu posle čega su podeljeni u dve grupe – njih 50 smešteno je u hotel u Rakovici, dok je njih 90 prevezeno u Suboticu. Na aerodromu im, kako kažu, nije obavljen nikakav lekarski pregled.
 
"Nas je sinoć na aerodromu sačekala policija, rečeno nam je da idemo i kući. Dali su nam papir koji smo potpisali gde piše karantin 28 dana. Stavili su nas u autobus i dovezli u centar za izbeglice na samoj granici pored Subotice. Rekli su nam da ćemo tu sačekati istek policijskog časa, da će nam uraditi pregled i posle odvesti kućama, međutim, tu su nam saopštili da ovde ostajemo neodređeno", kaže za KRIK Branko Karaklić iz Bajine Bašte.
 
On dodaje da jih je u spavaonici 40, da nemaju tuš niti imaju gde da operu ruke. Na dušecima su, kako navodi, tragovi krvi, a nisu im data ni sredstva za dezinfekciju, maske, niti rukavice. Kaže da su svi putnici u jednom trenutku sa koferima izašli napolje, polomili kapiju i da je zamalo došlo do tuče između njih i pripadnika policije i vojske.
 
"Shvatamo da smo rizična grupa, pristajemo na samoizolaciju, ali virus se pobeđuje jakim imunitetom, mi smo svi iscrpljeni, dali su nam hleb i paštetu da jedemo. Oni nas žrtvuju ovde, ako je samo jedan od nas zaražen virusom, imamo svi", kaže Karaklić.
 
 
Ostatak putnika sa ovog leta je u hotelu "Slodes" u Rakovici. Oni sa kojima su razgovarali novinari KRIK-a kažu da su u četvorokrevetnim sobama i da su uslovi pristojni, ali da im niko nije rekao do kada će tu ostati. Niko od putnika sa kojima su novinari KRIK-a pričali ne zna zbog čega su jedni završili u Beogradu, a drugi u Subotici.
 
Iz Ministarstva odbrane kažu za KRIK da sve odluke donosi krizni štab i da nemaju informacije ko je odlučio da putnike iz Pariza smesti u vojni objekat. Iz Ministarstva zdravlja poručili su novinarima da pitanja pošalju mejlom.
 
Putnici koji su se vratili iz Dohe, deluje, imali su više sreće. Oni su u Beograd stigli svega nekoliko sati pre putnika iz Pariza i svi su autobusima prevezeni do svojih kuća gde su stavljeni u izolaciju. Građani koji nisu iz Beograda, čekali su do prestanka policijskog časa, još nekih osam sati po sletanju, a potom su odvedeni na adrese prebivališta.

Komentari 109

  • Daca

    28.03.2020 00:34
    Zasto toliko mrznje?
    Srbi...
    Kako vas nije sramota, bojite li se boga?
    Jel' vam ,,neko" iz svog dzepa daje plate, penzije i sve ostalo.
    Ne gospodo.
    To je novac uzet iz vaseg dzepa i od istih tih ,,gastarbajtera" kako ih vi nazivate.
    Ne razumem zasto, da li mislite da ih naruzite tim imenom.
    Ja nisam ,,gastarbajter", ali moj muz jeste.
    Nazalost...
    I nije otisao tamo jer je bolje, jer je med i mleko.
    Ne, tamo je zato sto je morao, zato sto smo petoclana porodica bez ikakvog primanja, nas cetvoro na trzistu rada, a peto u skoli. Zato sto za nas nema posla ovde, zasto?
    Podstanari bez primanja. Za moje terapije(bolesna sam) mesecno dajem 5-6 hiljada dinara.
    Od ove drzave dobijam svaki mesec 3000 decijeg dodatka, to je sve.
    A ovoj drzavi svaki mesec dajem 100000 din. koje zaradi moj muz, punih 13 god.
    A koliko takvih ima, pa kad toliko u proseku svi donesu u Srbiju?
    Sada su prvi ostali bez posla a vi bi da se ne vrate svojim porodicama.
    Sramota...
    E od tog novca gospodo vi primate deo i plate i penzije i svega ostalog sto vam taj neko ,,daje".
    E pa proci ce i ovo pa kad vise ,, gastarbajteri" ne budu ,, gastarbajteri" videcemo kolike ce vam onda biti i plate i penzije...
    A vi bi da im zabranite da se vrate u svoju drzavu. Nije to vasa vec nasa Srbija.
    E onda cemo biti isti, pa mozda tada budete drugacije mislili i shvatili koliko je jedan covek uspeo da zavadi svoj narod.
    Uzmite se narode u pamet u istom smo kosu.
    Pomolite se bogu da nam oprosti grehove i pomogne da izadjemo iz ovog pakla sto pre!!!
  • Lemi

    27.03.2020 21:51
    Rambo
    @Pera
    "Ja bih napravio žestok incident..."
    Ispred naoružane vojne policije u vanrednom stanju? Ti misliš da su to "paintball" puške?

    "ili bih trazio najvišegpo činu i tao ga odvalio u glavu pesnicom"
    Oficira vojne policije bi odvalio pesnicom u glavu? Pa to ne može ni Rambo!
    Kako te nije sramota da pišeš ovakve budalaštine.
  • srdjan

    27.03.2020 20:57
    sramota
    Gospodo. prvo Srbija nije trebala da vraca te ljude iz Francuske jer kad su odlazili nisu pitali Srbiju.Druga stvar svako od tih ljudi trebalo je da plati troskovi aviona,treca stvar kad su imali para da odu trebali su da imaju i da se vrate,a ne Srbija da im organizuje besplatan povratak.
    Ako im se nesvidja smestaj koji nisu ni zasluzili mogu se vratiti u Francusku ako ih prime.Nasi gradjani misle da drzava Srbija ima obavezu,ne gospodo Srbija nema nikakvu obavezu prema vama jer i vi do juce niste imali nikakvu obavezu prema drzavi Srbije. vec ste kaljali i pricali svakojake price o Srbiji samo da biste sebe predstavljali kao ugrozeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.