U pograničnom pojasu otvorena granica sa Mađarskom

Građanima Srbije i Mađarske koji žive u pograničnom pojasu od 50 kilometara, a obrađuju zemlju u susednoj državi, od danas je omogućeno da nesmetano prelaze granicu, potvrđeno je danas na sastanku ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivice Dačića i Petera Sijarta.

Kako je rečeno na sastanku održanom na graničnom prelazu Horgoš, građani Srbije i Mađarske će, osim tog prelaza, moći da koriste i one kod Kelebije i Tompe, odnosno Bačkog Brega i Hercegsanta.

Dačić je istakao da se dve zemlje spremaju "za dan posle, mesece posle ili godine posle" pandemije i u oblasti ekonomije.

"Prošle godine smo imali spoljnotrgovinsku razmenu veću od 1,7 milijardi evra. Bitno je istaći da je Mađasrka izbila na treće mesto kao ekonomski partner u okviru Evropske unije i da je naš šesti spoljnotrgovinski partner", rekao je Dačić.

On je zahvalio Mađarskoj na saradnji i pomoći koju je uputila Srbiji, a sastoji se od 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela za borbu protiv kovida-19.

Kako je naveo, vlade dve zemlje su bile angažovane na organizaciji "37 ili 38 letova", kojima su rešeni urgentni problemi građana Srbije koji su se nakon proglašenja pamdemije zatekli u inostranstvu.

"Mi ćemo raditi i dalje zajedno, pratićemo mapu puta koju Evropska unija pokušava da uskladi u celoj Evropi, ali to očigledno neće biti moguće. Zato ćemo sa nama najbližim susedima morati da dogovaramo šta ćemo kada otvarati, ali pre svega uz preporuku epidemiologa", kazao je Dačić.

Kako je rekao, Sijarto je "toliko lepih reči o Srbiji rekao u evropskim institucijama da je trenutno među onima koji se najviše zalažu za našu evropsku perspektivu".

Sijarto je naglasio da je u interesu Mađarske da Srbija bude jaka i zdrava.

"Što brže se oporavi ekonomija Srbije, brže će se oporaviti i ekonomija Mađarske, jer je Srbija jedan od naših najznačajnih trgovinskih partnera među zemaljama zapadnog Balkana", naglasio je Sijarto.

On je napomenuo da je trgovinski bilans između dve zemlje 2,6 milijarde evra i istakao da "bez ikakvog preterivanja možemo da kažemo da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili toliko dobri kao danas".

Sijarto je rekao da velike mađarske kompanije koje imaju značajnu ulogu u oživljavanju mađarske ekonomije imaju važnu ulogu i u ekonomiji Srbije.

"Naftna kompanija Mol je nedavno imala najveću dosadašnju investiciju upravo u Srbiji, a najveća mađarska banka OTP, koja ima najveći kreditni portfolio u Srbiji, naznačila je da će pružiti podršku u obezbeđivanju kredita za oživljavanje ekonomije u Srbiji", najavio je Sijarto.

Kada su u pitanju razvojni projekti u Vojvodini, on je napomenuo da je uloženo 86 milijardi forinti i da će biti nastavljena infrastrukturna ulaganja koja su ranije počela, pre svega modernizacija železničke pruge Budimpešta - Beograd, odnosno izgradnja železničke linije između Segedina, Subotice i Baje.

  • Milan

    24.04.2020 07:51
    Krece sverc komerc.Nisu oni otvorili zbog naroda već ponestaje švercovane robe na pijacama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".