FOTO: Novi pomor zaštićenih vrsta kod Bačke Topole, apel da se prijave trovači

Osam uginulih eja močvarica, tri gačca, mišar i gavran, kao i razbani mamci pilećeg mesa sa obojenom materijom na površini, pronađeni su u ataru između Bačke Topole i sela Karađorđevo.
Leševi su odneseni na Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", koji će utvrditi uzrok uginuća divljih životinja, među kojima su i eje močvarice i mišar, dve strogo zaštićene vrste.
 
Ovaj zločin dogodio se nedugo nakon pronalaska 18 leševa divljih životinja na obali akumulacije Zobnatica, a u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (PZZP) ističu da je novo trovanje učinjeno gotovo istovremeno. 
 
 
"Ukoliko je reč o velikoj kampanji trovanja divljih životinja na širem području u opštini Bačka Topola, na šta upućuje izgled i stanje prikupljenih leševa na obe lokacije, onda postoji velika zabrinutost da lista stradalih životinja nije konačna. Zabrinjava spremnost onih koji posežu za zabranjenim sredstvima, i uopšte pesticidima za trovanje divljih životinja, da to i dalje nastave da rade, i to na širokom prostoru otvorenih poljoprivrednih terena. Još je gore saznanje da je trovanja divljih životinja na ovom lokalitetu bilo i jesenas, a i tokom nekoliko prethodnih godina", kaže ornitolog u PZZP Nikola Stojnić. 
 
 
Osim poziva da se ovo delo tretira kao krivično, i da se što pre pokrene pravosudni postupak koji će dovesti do kažnjavanja počinilaca, u PZZP pozivaju sve građane kojima je stalo do dobrobiti prirode da prijave uginuće divljih životinja, ali i trovače divljih i domaćih životinja.
  • Laszlo

    28.04.2020 16:19
    Trovanj
    Nema u Bačkoj Topoly mnogo tipova koji vozi kvad. Policija bi mogao da pita koji vozi kvad i ide i atar i nosi pušku svaki dan. Znaju njega ribolovci.
  • nikola.j

    28.04.2020 14:47
    Mislim da je vazno otkriti zasto ljudi to rade. Da li su samo bolesni ili imaju neki stvarni problem sa tim pticama, koji mi "urbana" raja ne razumemo.
  • Ivan Grozni

    28.04.2020 13:37
    srno soli...
    Ne mogu da razumem koliki bolid moras biti pa da trujes upravo one zivotinje koje regulisu brojnost onih koje ti "smetaju". Da ne govorim uopste o pegresnosti pristupa resavanja problema trovanjem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.