Epidemiolog Mioljub Ristić za 021: Tek ćemo se upoređivati sa državama koje su uvele liberalnije mere u borbi protiv korone

Sve mere koje je Srbija uvela u borbi protiv virusa korona možda se mogu podvesti pod restriktivnije u odnosu na druge evropske zemlje, ali sve su uvedene s ciljem da se što je više moguće redukuje broj obolelih od kovida, kaže u radijskom specijalu 021 epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine doc. dr Mioljub Ristić.
Epidemiolog Mioljub Ristić za 021: Tek ćemo se upoređivati sa državama koje su uvele liberalnije mere u borbi protiv korone
Foto: 021.rs
Kako objašnjava u razgovoru o merama izolacije i karantina u Srbiji, kad u populaciji postoji novi virus, na koji je osetljiva skoro cela populacija jer nije imala gde da se prokuži, onda je za očekivati da će se u jako kratkom vremenskom periodu taj virus preneti na veliki broj ljudi. 
 
"Treba imati u vidu starosnu strukturu Srbije i da postoji mogućnost da pri prenosu tog virusa sa mlađih na starije isti zarazi veliki broj starijih od 65 godina, one koji imaju hronična oboljenja i da praktično u dve nedelje očekujete masovno zaražavanje. Treba da imamo u vidu i raspoložive kapacitete zdravstvenog sistema - svakog, pa i našeg jer nijedan zdravstveni sistem masovno oboljevanje u tako kratkom vremenskom periodu ne bi mogao da adekvatno zbrine. Iz tog razloga, sve ove mere koje su uvedene imaju opravdanje i sigurno je da ćemo mi tek imati period upoređivanja s drugim zemljama, kako su one prošle u odnosu na mere koje su uvele, ko je imao više uspeha sa tim liberalnijim pristupom i sa nekim oštrijim pristupom", smatra dr Ristić.
 
Međutim, smatra naš epidemiolog, zahvaljujući ovakvim merama i njihovom poštovanju, u Vojvodini je epidemija praktično samo postojala, ali ne u meri da ugrožava funkcionisanje zdravstvenog sistema, odnosno mogućnost hospitalizacije svih kojima je trebala pomoć.
 
"Kad se sve podvuče, mi smo imali samo 1,3 na 100.000 umrlih i to je rezultat za divljenje i definitivno za poređenje sa razvijenim svetom. Ako uzmete u obzir da su neke zemlje imale različiti pristup sa tim merama, na primer Švedska, imate situaciju da njihova epidemiološka služba sada razmišlja da li je trebalo izložiti populaciju prokužavanju ili je trebalo ipak primeniti neke ozbiljnije restriktivnije mere slično nama ili drugim zemljama. Mi ne treba da se pitamo da li je bilo pametno ovo što smo uveli jer su rezultati u korist građana, a bez obzira na to što su mere zahtevale od građana disciplinu, velika većina građana je mere primenjivala i prihvatila, shvatajući očigledno da je sve u korist njihovog zdravlja", navodi dr Ristić u radijskoj emisiji u serijalu posvećenom virusu korona na Radiju 021.
 
Sa ovog gledišta, kaže on, čak i uprkos nekom novom scenariju, teško je očekivati da će se vratiti epidemiološka situacija iz marta ili prve polovine aprila. Virus je, kaže, prisutan u populaciji, ali nema intenzitet koji je imao pre mesec i više dana. 
 
"Doduše, opuštanje građana, nenošenje maski i nepridržavanje fizičke distance svakako nije prihvatljivo i u situaciji smo da svakodnevno apelujemo na građane da se trude da ta fizička distanca postoji - čak i nema korone. Ako nešto treba da nam ostane u navici, to je održavanje fizičke distance bez obzira na to da li imamo respiratornu infekciju ovog tipa ili ne jer se svaka respiratorna infekcija prenosi u bliskom kontaktu. Ne kažem da se ne treba družiti i nemati kontakte, to svakako nije zdravo, ali treba se truditi da, ako već imamo kontakte s osobama za koje ne znamo da li su nosioci virusa, držimo kulturu distance", kaže dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Od ogromne pomoći našoj epidemiološkoj službi bili su studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, naglašava naš sagovornik.
 
"Veliku zahvalnost dugujemo studentima Medicinskog fakulteta koji su se odazvali našem pozivu da učestvuju u pozivanju svih kontakata koje smo mi aktivnim istraživanjem stavili pod nadzor. Svaka osoba koja je došla iz zaraženih područja ili je imala kontakt sa potvrđenim slučajem morala je da bude  u izolaciji 28, odnosno 14 dana i svaku od tih osoba naši studenti medicine pozivali su dva puta dnevno da proveravaju njihovo zdravstveno stanje. U slučaju da je neko od njih studentima prijavio telefonom da imaju neke tegobe koje bi mogle ličiti na akutno respiratorno oboljenje, mi smo te osobe tog ili narednog dana testirali i utvrdili da li se radi o koroni ili ne", zaključuje naš epidemiolog.
 
Mišljenja naših epidemiologa možete poslušati u celini u emisiji u produkciji Radija 021.
 
  • pratim

    14.05.2020 15:38
    divan doktor
    Dr Mioljub je stavrno dobar lekar.
  • Izabrani doktor

    14.05.2020 11:35
    Neke mere i jesu bile kontraproduktivne.
  • Stanoje

    14.05.2020 10:31
    Ja se samo pribojavam da će kraj priče uvek biti isti. Zapad pametan a balkan..... Naravno zbog naših stručnjaka i politike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina